Защо заплатите у нас са 22% по-ниски от румънските и 35% по-ниски от сръбските

Заплатите в България са с 22% по-ниски от тези в Румъния и с цели 35% по-ниски от тези в Сърбия. Защо това е така коментираха финансовите експерти  Мика Зайкова и Илия Лингорски в студиото на телевизия „България он ер”.

По отношение на това, че Сърбия дава по-висока средна работна заплата от България, при положение, че има по-нисък брутен вътрешен продукт (БВП), Зайкова отговори: „Не е въпросът до БВП, а до разпределяне на ползите от него.“ По думите й ползите от ръста на БВП у нас не се разпределя правилно, а се крадат.

Илия Лингорски пък посочи, че докато България не се справи с корупцията, ние ще имаме много лош бранд в Европа и с оглед на това нашите фирми няма да имат добри брандове – респективно продуктите, които изнасяме или продаваме на вътрешния пазар, ще са с ниска добавена стойност.

„Оттам и доходите няма да растат“, допълни той.

Зайкова смята, че трябва да си оправим бизнес климата и да привлечем инвеститори с добра законодателна и съдебна система.

„Да се подценява трудът и да се черпи от него конкурентоспособност не е правилно“, коментира тя.

Илия Лингорски пък припомни, че добрите ни специалисти напуснаха България през последните 15 години.

„Аз също съм скептичен по отношение на това, че една икономика е конкурентна, ако се поддържа чрез политики и ниски разходи за труд, информира pik.bg. В същото време страната ни е от тези с бърз ръст на средните доходи – една от причината е, че почваме от много ниска база“, обясни председателят на Европейския институт за стратегии и анализи.

По думите на Зайкова темпът на ръст на заплати не трябва да бъде водещ, а трябва поне да се приближим до средните нива в Европа.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *