Защо лихвите по депозити продължават да спадат

Поради замръзнало кредитиране и свръхликвидни средства, банките са принудени да свалят лихвите.

Лихвите по депозитите в банките достигнаха рекордно ниски нива през януари. Няколко банки вече предлагат лихви от 0,5% за краткосрочните депозити, а според статистиката на БНБ средната годишна лихва за вложенията ни в банка е 2,6%.

Основната причина за намаляването на лихвите по депозитите, е че банките са свръхликвидни – тоест те имат много пари и малко желаещи или отговарящи на условията им да получат кредит. Така според статистиката на централната банка към края на 2014 г. средната лихва по депозитите е 2,6%.

През януари банките продължават да намаляват лихвите. Едва четири банки предлагат лихви, достигащи над 3,5%, а само две от тях – над 3,7%. В същото време вече има оферти за депозит с печалба от 0,3% годишно.

Логично, колкото е по-малка сумата и по-кратък периодът, толкова по-ниска лихва дава банката. За депозити в лева обаче средната лихва, която можем да получим, ако депозираме парите си за срок до 1 година е около 1,5%.

В момент на замръзнало кредитиране и свръхликвидни средства, банките са принудени да свалят лихвите. Така, ако оставим на депозит 10 000 лв. за период от една година, при най-високата лихва и след като платим 8% данък, от него ще „спечелим“ 345 лв. При най-ниската лихва за депозит с такъв срок в момента – 0,5% – ще получим 46 лв. При депозит от 1000 лв. пък, печалбата ни е едва 46 стотинки. А може и да не спечелим, ако не внимаваме с таксите и теглим парите си преди датата на падежа.

При спестовните сметки хората трябва да бъдат по-внимателни, защото там, освен че има ниски лихви, има и такси при теглене, дори в някои случаи и при внасяне. При депозитите няма такива съпътстващи разходи от гледна точка на такси, но пък за сметка на това има данък.

В същото време данните на БНБ показват, че след „случая КТБ“ потребителите остават в системата, но избират да се доверят на банки с чуждестранни собственици. Повечето хора обаче избират сигурността пред по-добрата печалба.

Иначе депозитите от затворената Корпоративна търговска банка вече се върнаха обратно в системата. През декември спестяванията в банките се увеличиха с 4,1 млрд. лв., а през януари – с още 1,3 млрд. лв. Така към края на януари спестяванията на домакинствата достигат почти 40 млрд. лева, а тези на бизнеса са почти 16 млрд. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *