Защо поскъпнаха храните и петролът

Цените на храните са на най-високото си равнище, откакто се води статистика, според Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО). ФАО следи цените на едро на основните хранителни продукти, като захарта, месото и зърното. И макар цените да бяха по-високи от максимума си, отчетен през 2008 година, когато хранителната криза предизвика размирици и демонстрации в цял свят, ФАО държи да подчертае, че сегашното положението не е критично.
При все това демонстрациите в последно време в Тунис и Алжир, породени от по-високите цени на храните, са поредният тревожен сигнал.
Нещо повече, цените на петрола също тръгнаха нагоре, достигайки най-високото си равнище от две години.
Защо се повишават цените на храните? След пиковете от 2008 година добрите реколти при повече основните хранителни култури помогнаха за спад на цените. През 2010 г. обаче суровото време в някои от най-големите износители в света сви снабдяването. Това доведе до покачване на цените с почти 20% в сравнение с предходната година, според данни на ФАО (стойностите през 2010 г. са малко под отчетените през 2008 г. като цяло).
Канада бе засегната от наводнения през сезона на сеитбата, а в Австралия проливните дъждове унищожиха посеви на пшеница и захарна тръстика. Освен това през лятото суша и пожари съсипаха реколтата от пшеница и останалите зърнени култури в Русия и региона, което пък принуди страната да забрани износа им.
В резултат се очаква добивът на пшеница да бъде по-нисък тази година в сравнение с предишните две, според изчисления на правителството на САЩ.
Добив и потребление на пшеница*
година св. пр. св. потр. запаси

2006-2007 596 616 131

2007-2008 611 617 125

2008-2009 684 642 167

2009-2010 683 652 197

2010-2011 646 665 178

св. пр. – световно производство; св. потр. – световно потребление, запаси (в края на годината).

Мерната единица е милиони тонове, а източник на данните е министерството на земеделието на САЩ.

Всички ли храни поскъпнаха?

Картината е смесена. Оризът, който е основен хранителен продукт в много азиатски страни, не е поскъпнал толкова силно, колкото други суровини, заради очакваната тази година рекордна реколта. Освен това някои държави, които не разчитат на доставки от засегнати от природни бедствия износители, не преживяват и такъв ценови натиск.
Цените на царевицата в Източна Африка, където тя е най-важната растителна култура, например, спаднаха с до 50% заради отличната реколта.
Цените на лука обаче скочиха в Индия през миналия месец след неблагоприятните обилни дъждове, паднали в западната част на страната, която осигурява основните доставки на лук.
Като много други правителства по света кабинетът в Делхи бе подложен на силен натиск да противодейства (на това поскъпване), тъй като лукът има важно място в индийската кухня.
В Централна Америка липсата пък на дъждове навреди на бобовата реколта и причини най-големите ценови увеличения, според неотдавнашен доклад на ФАО. Цената на червения боб – част от основните хранителни продукт в региона – почти се утрои през последната година в Салвадор и Хондурас.
Каква е ролята на спекулантите? ФАО твърди, че спекулантите, които търгуват със суровини на финансовите пазари, не са виновни за огромното поскъпване, но все пак те са влошили нещата. Да вземем захарта.
World Development Movement (WDM) се опитва усилено да ограничи залозите с цените. Групата за борба с бедността, чиято централа се намира във Великобритания, иска по-строга регулация на търговията с фючърси – споразумения за продажба на суровини на определена цена в определен момент.
Фючърсите са били създадени с цел да се намали несигурността. С тях производителят получава гарантирана цена, а купувачът си осигурява необходимата стока. Този механизъм на практика намалява риска и за двете страни, когато правят бизнес. WDM и други организации обаче са на мнение, че търговията с тези контракти като с активи и акциите тласка цените на храните още по-нагоре във вреда на най-бедните слоеве от населението.
А какво се случва с цената на петрола?
Цената на барел петрол доближава 100 долара на Лондонската борса. Котировките на черното злато достигнаха близо 98 долара и са на най-високото си равнище от две години.
Също като при храните поскъпването на петрола отразява няколко фактора – проблеми с доставките, интерес на инвеститорите и нарастващо търсене. Анализатори наблягат особено на жаждата на Китай за енергия, за да захранва своите предприятия и да задвижва хиляди нови автомобили. И отново, както при храните, е трудно да бъдат избегнати и последиците от повишаването на цената на петрола. То не само се отразява пряко на цената на горивата и енергията, но и вдига цените на други стоки като увеличава стойността на производството и транспорта.
В момент, когато редица икономики по света се мъчат да се възстановят от болезнена глобална рецесия, възнагражденията не нарастват със същите темпове както цените на храните и петрола. Така че мнозина усещат този натиск.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *