Защо сме близо до дъното?

Инвеститорите често са склонни да търсят дъно. Ако си търсете причини защо родната фондова борса го е достигнала или е близо, ето ви и някои възможни причини.
1. Краен песимизъм е налице.
Изписан е по лицата на инвеститорите и професионалистите. Думата криза е най-често срещаната дума. Дори и в автобуса, таксито, на гарата, по строежите, в новините, по телевизията и вестниците, това е най-срещаният израз, като се коментира от всички социални групи. Ситуацията може да се каже, че е сходна с втората половина на 2007 година, когато всеки говореше за борса, инвестиции, печалби и др. Момент, когато бяхме стигнали краен оптимизъм, а в главите на инвеститорите SOFIX се беше запътил към 5 000 пункта. Това какво последва, всички видяхме.
2. Твърде дълъг и дълбок спад.
Цикличността е доказана в историята, времето и практиката. Няма пазар, който да пада без никакви корекции (или поне по-големи такива) за период от да кажем вече година и половина, през който водещите индекси изтриха над 80% от стойностите си. Ако се вгледаме на други по-големи развиващи се пазари, ще видим, че дори и при влошаващата се обстановка в световен мащаб през първите месеци на годината корекция бе наблюдавана. Китайските и руските индекси коригираха понижението си, което бе по-малко от това у нас за изминалата година с ръст от 20-на процента през настоящата такава. Една по-голяма корекция, каквато евентуално би могла да се случи при положително развитие на външните пазари през следващите месеци преди лятото, може да оформи едно трайно дъно, което дори и да бъде тествано впоследствие да не бъде преодоляно.
3. Продавачите свършиха.
Или поне спекулативните такива, както и хората, които не бяха с дългосрочни нагласи за инвестиране. В момента оцелелите инвеститори въобще не мислят да продават на настоящите нива, което означава, че ако се появи спекулативен капитал на борсата би могъл да инициира едно силно и рязко повишение в нивата на акциите.
4. Пенсионните фондове няма как да са прекалено пасивни за твърде дълъг период. Макар и да претърпяха известни загуби, свързани със срива на фондовите пазари, професионалистите в тях би следвало да наблюдават пазара от близо и разполагайки със значителни по размер средства, чакат сигнал да увеличат своите позиции. Междувременно времето е на тяхна страна, като освен дългосрочен хоризонт, те се отличават с постоянно набъбваща финансова маса.
5. Компаниите са с атрактивни финансови съотношения.
Излизането на финансовите отчети за първото и следващите няколко тримесечия ще внесат повече яснота, доколко родните компании са засегнати от кризата. Въз основа на историческите им данни обаче, повечето от тях се търгуват при изключително ниски финансови съотношения. Макар и да не са убедени в скорошно възстановяване на родните пазари, резултат от крайния песимизъм и липсата на доверие към финансовите пазари в настоящите тежки условия, почти всеки специалист би ви казал, че много от родните компании са на изключително атрактивни цени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *