Защо Финландия е сред най-успешните държави?

Тя е много добре управлявана през десетилетията, с изключително добре развита социална система, изтъква индексът на американското списание „Форин Полиси“, който определя най-силните (и най-провалени) държави на планетата. Според него Финландия остава сред най-добрите места за живеене в Европа. Остров на икономическа и социална осигуреност.

На какво се дължи това, коментира материал на Business Insider. Авторите в американския бизнес сайт сравняват финландските държавни качества с тази на Америка. Те посочват, че европейската нация е по-хомогенна и не може да се сравни със САЩ, но би било хубаво, ако „всеки американски щат се развие като една малка Финландия“.

Финландците разполагат с 36 дни платен отпуск в годината, без в тях да се включват официалните национални празници. Ако някой от хората в страната пожелае, той може да напусне работа за кратко, след което да се върне на позицията си.

Отношението на населението към социалните помощи там е различно. Снабдяването на бедни и нуждаещи се групи в обществото с държавни средства не е гледано с лошо око и консервативно, с мислене от типа „да вземат от нас и да дадат на другите“.

Освен това Финландия разполага със силно местно самоуправление. Местните данъци и такси са прехвърляни и подпомагани с помощи. По този начин законно се елиминира проблемът с градските зони и квартали с по-малко ресурси.

Държавните средства в полза на местните общности възлизат на 20% от БВП във Финландия. (В САЩ са 10%.) Националното правителство снабдява кметските управи с финансов ресурс, широки законови правомощия и възможност да се представят добре.

Финландските училища са базирани на система с подобряване на преподавателската сила, посочва финландският образователен експерт Паси Салберг. Изпитването на учениците е ограничавано до „необходимия минимум“. Доверието се възпитава като по-важно от отговорността. Учителите разработват свой собствен учебен план, не се концентрират върху оценяването чрез контролни работи. Но тази свобода е гарантирана с професионализъм. Всички преподаватели в страната имат педагогическо образование, съчетано с тясното поле на предмета, който водят.

Училищната система е финансирана от държавата на базата на нуждата – най-бедните и борещи се за развитие училища получават най-много ресурси.

Няма университетски такси. Мнозина сред студентите се издържат като вземат малък банков заем за разходите си, чиято лихва е 1%. На имигрантите, които пристигат в страната, се плаща 700 евро месечно, за да посещават езиков курс по финландски, който ще ги подготви да кандидатстват за работа. Ако имат дете, дори двамата родители да работят, те получават по 100 евро месечно за него, докато то навърши 17 години.

Равенството между половете е силно изразено. Исторически жените са се установили като важни за обществото във Финландия, която е фокусирана върху майчинската грижа. Те се сдобиват с право на глас втори в света през 1906 г. Силно представени са във финландския парламент.

Същевременно страната има развита мрежа от профсъюзи. 75-80% от съвременните финландци членуват в профсъюз. Групите, които ги представляват, диктуват заплатите и работните условия в полза на огромна част от населението. Освен това Финландия се индустриализира от 60-те години на 20 век. Икономическата й политика е близка до тази на американските изпълнителни директори на технологичните компании, основана на стремеж да се създават страхотни работни места с добри връзки между колегите и приятни емоции.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) финландците дават средна оценка 8,8 от 10 на удовлетвореността си от живота. Макар да има своите остри проблеми, особености на климата и нравите и социални противоречия, непонятни за мнозина зред останалите страни в света, страната днес се отличава като положителен пример в изброените по-горе аспекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *