Защо Швейцария не вярва на еврото

В продължение на три години Швейцарската национална банка (SNB) успяваше чрез сериозни по обем покупки на чуждестранна валута да ограничава поскъпването на швейцарския франк. Банката защитаваше тази своя политика със зъби и нокти. Едва преди седмица тя опроверга всяко съмнение, че няма да продължи да следва тази политика и в бъдеще.

Но сега, сякаш за една нощ, всичко се промени. Обвързаността към еврото бе отменена, а валутният курс на франка експлоадира. Валутните и финансовите пазари в цяла Европа бяха хванати неподготвени и попаднаха в силна турбуленция. Но защо SNB предприе този ход? Какво означава той? Какво ще се случи? Германският Die Welt дава някои от отговорите.

Защо се стигна до тук?

Официално SNB обосновава стъпката с това, че положението през последните три години се е подобрило и франкът вече не е силно надценен, а швейцарската икономика е свикнала с високия курс. Следователно и по-нататъшно поскъпване би било поносимо. Но това изглежда е само половината от истината.

В действителност обвързването към еврото става все по-скъпо. Защото откакто Европейската централна банка (ЕЦБ) заигра с идеята за закупуване на държавни облигации, стойността на единната валута се свлича. Швейцария трябва да купува все повече евро, за да стабилизира курса. С това се покачват и рисковете за баланса на централната банка. А това щеше да ескалира още повече, ако на 22 януари ЕЦБ стартира програмата си за изкупуване на облигации.

„На швейцарските парични власти изглежда им писна и прибегнаха до този ход, преди техните колеги във Франкфурт да приложат широкообхватната програма за изкупуване на облигации“, казва Сьорен Хетлер, валутен експерт от DZ Bank.

Каква роля играе „златната инициатива“ за решението?

В края на ноември швейцарците гласуваха на референдум по въпроса дали SNB трябва да държи 20 на сто от активите в баланса си в злато. Мнозинството отхвърли предложението, но една четвърт гласува за него.

В този вот се изразява голямата загриженост, която все повече швейцарци изпитват предвид спадащия баланс на SNB, която досега изкупуваше масово евро, за да поддържа обменния курс на франка. Институцията отбелязва, че одобрението сред населението към тази политика спада все повече и повече.

Защо франкът е толкова силен?

Франкът поскъпва преди всичко, защото инвеститорите продължават да вкарват парите си в Цюрих или Женева. И това се случва, въпреки че лихвата по овърнайт депозитите вече е -0,75 на сто. През последните години обаче швейцарската валута се превърна в сигурно убежище за целия финансов свят.

И тъй като повечето инвеститори и без това очакват дефлация, това оправдава донякъде евентуалната малка загуба, предизвикана от тези негативни лихвени проценти. В това на практика вярва и целият финансов свят. Ако все пак един ден трендът се обърне, това може да е лоша изненада за мнозина.

Какво значи това за еврото?

Повечето експерти очакват, че през следващите седмици еврото ще продължи да отстъпва, и то не само спрямо франка. Това важи особено, ако наистина ЕЦБ започне да купува масово държавни облигации и по този начин смекчи допълнително паричната си политика.

Някои експерти очакват валутният курс спрямо франка да достигне паритет – едно евро да се разменя за един франк. Но и курсът на еврото спрямо долара ще продължи да пада. Защото досега SNB купуваше масивно евро, за да подържа курса. Сега това изискване отпада, и по този начин ще се повиши натискът над единната европейска валута.

Какви последици ще има това за швейцарската икономика

Повечето компании и инвеститори са напълно изненадани от решението на SNB. Особено компаниите износителки, които изнасят много в еврозоната и през миналите три години разчитаха на сравнително стабилен валутен курс, сега ще са доста засегнати: ако франкът продължи да поскъпва, техните продукти ще поскъпват значително в чужбина.

Ето защо някои швейцарски бизнес асоциации вече бият тревога. Сега някои експерти дори не изключват преместване на цели концерни в други европейски страни. В допълнение паричният шок вероятно ще означава и допълнителна спирачка за икономическия растеж – в крайна сметка еврозоната е най-големият търговски партньор на Швейцария.

Така се покачва и рискът от изпадане в рецесия. Силният спад на цените на петрола заедно със скоростното поскъпване на франка крие „голям риск от дефлация“, предупреди германската Deutsche AWM, инвестиционната дъщерна компания на Deutsche Bank.

Ще поскъпнат ли швейцарските продукти?

По принцип – да, въпреки че това си зависи и от бранша и от глобалната среда. Особено онези фирми, които произвеждат изключително в Швейцария, ще трябва да увеличат цените си, за да ограничат валутните си загуби.

Как се отрази това на борсата?

В Швейцария местният бенчмарк SMI се срина с 8,67% в четвъртък.

Акциите на швейцарските износители като Swatch Group или Cie. Financière Richemont се обезцениха на борсата в Цюрих с повече от 15 на сто. С изключение на телекомуникационния концерн Swisscom всички стойности на SMI се сринаха масово. „Този ход на SNB е цунами за икономиката на износа и туризма, а в крайна сметка и за цялата страна“, пише изпълнителният директор на Swatch Ник Хайек. „Аз просто нямам думи“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *