Защо Twitter не се продаде на Facebook?

В края на октомври 2008 г., малко след като Джак Дорси е свален от поста изпълнителен директор на Twitter и назначен на тихия председателски пост, неговите приятели и съоснователи на социалната мрежа – Ев Уилямс и Биз Стоун, били поканени в централата на Facebook. Там те трябвало да се видят с Марк Зукърбърг, за да договорят продажбата на Twitter, пише Techcrunch.com.

Зукърбърг е обработвал Дорси в продължение на месеци, за да уреди поглъщането на компанията, пише Ник Билтън в книгата си “Излюпването на Twitter: Истинска история за пари, мощ, приятелство и предателство”. Но плановете на Зукърбърг пропаднали с лишаването на Дорси от оперативен контрол в Twitter.

В един момент Дорси дори получил мейл от своя колега и конкурент, в който Зукърбърг обяснявал защо си струва Twitter да попадне под шапката на Facebook. Между изтъкнатите причини се прокрадвал и духа на простичката, но изпитана във времето стратегия: “ако откажете офертата, ние ще клонираме продукта ви”.

По време на срещата Уилямс и Стоун споменали сумата от 500 милиона долара. Зукърбърг не бил шокиран, защото Дорси вече го информирал за паричния диапазон, в който компанията евентуално би се продала.

Сделката обаче така и не била финализирана, като зад оттеглянето на Twitter стоят три основни причини, които Уилямс изтъква в мейл до Управителния съвет. Според него сделката не е изгодна за Twitter, защото компанията струва поне двойно повече, няма непосредствена и реална опасност за операциите й, а методите за правене на бизнес на Facebook са “спорни”.

От този мейл могат да бъдат направени няколко извода, пише Билтън. Ръководството на Twitter е вярвало в бъдещия успех на компанията, в момент, в който тя има по-малко от 11 милиона потребители. За сравнение, през пролетта на 2013 г. социалната мрежа е използвана активно от 200 милиона души. В момента компанията, която след броени часове ще дебютира на Нюйоркската фондова борса, се оценява на 11,9 млрд. долара.

През годините Twitter е получавала предложение и от Yahoo. Офертата от 12 млн. долара е била отправена в ранната история на компанията, когато социалната мрежа е имала само 250 000 активни потребители. Сделката е пропаднала.

От мейла на Уилямс става ясно още, че той е бил негативен в отношението си към офертата на Facebook, заради културното разминаване между двете компании. Най-популярната социална мрежа задълбава в характерите на хората, докато Twitter търси начини да демократизира човешките връзки. Според Уилямс Twitter би понесъл удар от вътрешнофирмената култура във Facebook, което доказва с готовността си да заложи стотици милиони, за да предпази компанията от подобно влияние.

Ежедневно в технологичната индустрия се говори за придобиването като бизнес план, но постъпките в миналото на Twitter доказват, че невинаги решенията в тази посока се базират на седемте смъртни гряха, продължава публикацията си Techcrunch.com.

Историята също доказва добрия управленски усет на Twitter. В крайна сметка Facebook се опитва да пресъздаде основната функционалност на Twitter – т.нар. „следване“. Екипът на Зукърбърг работи цели три години по проекта Subscribe, който впоследствие е преименуван на Follow. Въпреки това потребителите предпочитат класическия Twitter.

Дорси е бил на съвсем друга позиция при отправената от Facebook оферта. Според него, “ако цифрите са правилни, може да се постигне споразумение.” Така или иначе, управителният съвет на Twitter се съгласява с доводите на Уилямс и до сделка не се стига.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *