За американските банкери рецесията свършва в края на лятото

Икономиката ще се възстанови от рецесията, в която се намира, до края на лятото, въпреки че ще остане слаба до следващата година, смятат представители на големите банки в САЩ.
„Икономиката ще започне да расте, но състоянието й няма да е стабилно”, коментира пред AP Брус Касман, главен икономист в JPMorgan Chase & Co. и председател на Борда на директорите на Американската банкова асоциация.
Според американските банкери (сред които представители на Wells Fargo & Co., PNC Financial Services Group, Morgan Stanley и др.) брутният вътрешен продукт на САЩ ще нарасне с 0,5% за периода юли-септември след очакван спад от 1,8 на сто за април-юни.
Мнението на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке също е, че икономиката ще се възстанови до края на тази година.
Очаква се обаче положението на трудовия пазар да остане доста тежко и безработицата да продължи да се повишава дори и след възстановяване на икономическия растеж. Прогнозата на банкерите е, че равнището й ще достигне 10% през първото тримесечие на 2010 г.
Безработицата ще остане висока през цялата следваща година и в края й ще възлезе на 9,5 на сто, сочат още прогнозите. За сравнение, към момента нивото е 9,4 на сто.
Положителното според Касман е, че потребителските разходи са се стабилизирали след резкия си спад в края на 2008 г., а бизнесът е понижил запасите си, което се очаква да намали предвидените съкращения на персонал.
Освен това по думите му достъпът до кредитиране е малко по-улеснен спрямо пика на кризата през зимата благодарение на усилията на правителството да оказва подкрепа на банките.
Това мнение обаче се опровергава от последните данни на финансовото министерство в страната, според които отпуснатите кредити от 21 най-големи подпомогнати американски банки са се понижили през април за пети път през последните шест месеца. Спадът спрямо март е 0,8% до 4,34 трлн. долара.

Investor.bg
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *