За година София е нараснала с близо 7 хил. души, в 226 града жителите намаляват

Трите най-големи областни градове в България са увеличили населението си за последната година, като в столицата ръстът е с близо 7 хил. души. Това показва проверка на БТА на данните от текущата демографска статистика към 31 декември 2014 година.

Най-голямото увеличение на населението е регистрирано в София. Броят на жителите през 2014 г. се е увеличил с 6 990. За сравнение през 2013 г. увеличението е било с 8 357 души. С увеличението към 31 декември миналата година София има население от 1 228 282 души. Останалите областни центрове, в които се отчита ръст на населението, са Варна – със 130 души, и Пловдив – с 526 души.

Нарастване на населението с по-големи стойности се наблюдава и в някои необластни градове. Най-голямо е то в Харманли, където през 2014 г. жителите са се увеличили с 839-ма. В Несебър през миналата година жителите са се увеличили с 525 души.

Градовете, в които се отчита ръст на населението, са разположени в общо 15 области

Първенец в това отношение е област Бургас, в която има 20 града, и където са разположени 9 от градовете с увеличен брой жители – Каблешково, Китен, Несебър, Обзор, Поморие, Приморско, Свети Влас, Созопол, Черноморец.

Три от градовете с повишаващ се брой жители са във Варненска област – Бяла, Варна и Суворово. В пет области населението си увеличават по два града. В Благоевградска област това са Бобошево и Симитли, в Сливенска – Твърдица и Шивачево, В София-град – столицата и Банкя, в София-област – Долна Баня и Елин Пелин, и в Хасковска област – Свиленград и Харманли.

Останалите осем града, в които има ръст на населението са Стражица (област Велико Търново), Ардино (обл. Кърджали), Бобошево (обл. Кюстендил), Земен (обл. Перник), Пловдив, Дулово )(обл. Силистра), Николаево (обл. Стара Загора) и Каолиново (обл. Шумен).

В положителната класация попада и най-малкият български град Мелник, независимо че увеличението там е само с един жител.

В един български град – Маджарово в област Хасково, населението е останало без промяна за една година. Там живеят 618 души.

В останалите 226 града населението намалява

като Враца е изгубила най-много жители през 2014 г. – 1 254. С повече от хиляда жители намалява населението още на Плевен – 1 144 души, Перник – 1 135 души и Хасково – 1 007 души.

С между 500 и хиляда души през миналата година са намалели жителите на Габрово, Шумен, Русе, Видин, Кюстендил, Сливен, Бургас, Монтана, Силистра, Ямбол и Ловеч.
С под 500 души намалява населението в областните центрове Смолян, Търговище, Пазарджик, Разград, Велико Търново, Благоевград и Стара Загора. При областните центрове най-малко намаление на населението се отчита в Кърджали – само с 87 жители.

При извън областните градове с най-голямо намаление на населението е Свищов – минус 764 жители. Димитровград намалява с 644 души, а Дупница – с 501 жители. С под 500 души намалява населението на Горна Оряховица, Казанлък, Петрич, Лом и Асеновград, който остава най-големият необластен град в страната с население от 49 884 жители.

От необластните градове най-малко жители губят Крън (област Стара Загора) – 1 жител, Килифарево (област Велико Търново) и Куклен (Пловдив) – по трима души, Ахтопол (Бургас) – 7 души и Клисура (обл. Пловдив) – 9 души.

Най-малкият български областен град е Смолян с население 29 124 души към 31 декември миналата година. Четири български града са с жители под 1 000 души. Това са Мелник с 209 жители, Маджарово – с 618 жители, Плиска с 877 жители и Китен с 937 жители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *