За десет лева спят в Банско

Вече цяла седмица ските и биатлонът заедно превземат Пирин планина над курорта Банско. Европейският шампионат по биатлон по никакъв начин не попречи на хилядите чужди и наши туристи да атакуват пистите и да се отдадат на карането на ски и сноуборд. Всички 17 трасета са пълни с хора. Най-атрактивно е на Бъндеришка поляна, където вчера приключи надпреварата по биатлон. Встрани по най-трудната писта „Алберто Томба“ летят скиори и сноубордисти.

Много скоро в най-бързо развиващия се наш зимен курорт забравиха бомбените заплахи, заради които за два дни в началото на този месец ски центърът остана затворен. „Всеки ден още отрано мераклиите се редят на големите опашки за ски карти. Началната станция на кабинковия лифт буквално е окупирана в часовете от 9 до 12 на обяд. Близо 10 000 туристи има в момента в Банско според тукашните хотелиери.

В ски центъра са монтирани 68 видеокамери за денонощно наблюдение на целия район. Всяка вечер касетите се представят в местната полиция, за да се проверяват.

Само 10 лева струва нощувка в частна квартира в курорта. Тази цена обаче е за легло в помещение, което не разполага със собствен санитарен възел и не включва закуска. За тези две удобства ще трябва да се бръкнете с още десетачка. В малките семейни хотели нощувка плюс закуска върви между 25 и 30 лева. Двойната стая в тризвездните хотелски комплекси гони цени от 80 до 100 лева, в нея е включена не само закуска, но и вечеря. В най-луксозните хотели, категория 4 звезди, си пригответе между 140 и 180 лева за двойна стая. В тази сума влиза безплатно ползване на всички екстри в комплексите – сауна, джакузи, басейн, фитнес, дори транспортът от хотела до начална станция на лифта или до пистите в планината.

Владимир Симеонов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *