За един вечно цъфтящ бранш

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Икономическите детективи – вечно търсени

Бизнесът на икономическите детективи е по-надежден от редица други браншове. Независимо дали става въпрос за сигурни времена или моменти на икономическа криза, този отрасъл винаги е печеливш.

10, 20 % печалба – къде го има това? Основно правило във финансовия свят е, че при толкова високи маржове или се поемат екстремно високи рискове, или пък става дума за незаконни сделки. И въпреки това често и професионални инвеститори са хващат на тези въдици. Достатъчно е да се спомене Бърнард Мадоф -най-големият измамник в историята на САЩ, боравил и злоупотребил с 65 милиарда евро. Сега Мадоф лежи в затвора, а парите са бевзъвратно изгубени. Наистина ли безвъзвратно?
Някои от измамените инвеститори все още се надяват да си върнат поне част от изгубеното и са се обърнали към икономическата детективска агенция „Пелъдин асошиейтс“ в Мюнхен. А агенцията издирва близо 5-те милиарда долара на тези инвеститори, потърсили услугите й.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Работата на икономическите детективи – лишена от сензационност
Какво правят детективите?
„Интересното в случая е, че тези дребни инвеститори са вкарали парите си в един фонд в Австрия, а фондът ги е дал на Мадоф. Тези хора изгубили всичките си пари. Самият Мадоф не притежава вече нищо, сега юридическият въпрос гласи: доколко хората, продали фонда иполучавали хонорари, са материално отговорни те? В някои случаи успяхме да помогнем на тези инвеститори да си върнат нещичко. И още го правим“, обяснява Уъндърли, който е американец по рождение и основател на агенцията.
Ако някой очаква да го види зад разхвърляно писалище и с измачкан, износен костюм пред препълнен с фасове пепелник, ще остане разочарован. Наистина офисът му е на петия етаж в по-скоро невзрачна сграда, но е в центъра на Мюнхен, недалеч от символа на баварската столица „Фрауенкирхе“. А костюмът му е нов и елегантен. Той и петимата му сътрудници проучват от тук например случаи, в които ръководни бизнесмени са заподозрени в корупция.Икономическите детективидействат и при нарушения на патентното право, в случай на измами или често в навечерието на сключването на договори, защото фирмите искат да знаят с кого си имат работа и проверяват партньорите предварително. Тези фирми не могат да се обръщат към полицията, ако изпитват само известни подозрения. Освен това детективите оказват и процесуална помощ. Т.е. работата им е да намират и оценяват доказателствени средства и да откриват свидетели. Защо обаче засегнатите се обръщат към детективски агенции, след като едрите концерни разполагат със собствени служби за сигурност?
„Службите за сигурност на компаниите често се занимават само с вътрешни разследвания. Ние получаваме поръчки, когато става дума за въпроси, възникнали извън фирмите.“
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Рецесията – за едни спад, за други възход
Рецесията – знак за растеж?
За разлика от телевизионните кримки, работата на детективите е лишена от сензационност и обикновено започва пред компютъра. Те проучват в обществените регистри и в обемисти международни бази данни като „Лексуснексус“ или „Джиниъс“. Понякога все пак се налага да се напуска офиса, нерядко се работи и зад граница. Когато например трябва да се набавят оригиналите на документи или да се открие свидетел в чужбина. Уъндърли разполага за целта с международна мрежа от около 250 души – сред тях адвокати, бивши банкери, журналисти или полицаи. Всички те и по време на икономическата криза не могат да се оплакват от липса на работа.
„Когато икономиката бележи ръст, расте и работата ни. Но има ли рецесия, намалява ли ръстът, то тогава за нас това също означава растеж. В момента се завеждат много искове. Понастоящем получаваме много запитвания за плагиати, защото това е нещо, от което могат да се правят пари в тежки времена.“

И. Вреде, В. Шопов, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *