За иновации на Агра се състезават 89 експоната

89 изделия са регистрирани за участие в Конкурса за иновации, който ще се проведе за първи път на тазгодишното издание на Международната селскостопанска изложба. 24 от експонатите са новости от световен мащаб, 10 – от европейски, а 55 се представят за първи път на българския пазар. Те демонстрират как връзката между науката и бизнеса тласка напред селското стопанство. Посетителите специалисти ще видятиновативни продукти, които могат веднага да се използватв растениевъдството и животновъдството.
851 фирми от 37 държави ще покажат най-новите тенденции, машини, технологии и услуги по време на АГРА 2009 от 18 до 22 февруари в Международен панаир Пловдив. Участниците са с 4% повече в сравнение с миналата година, директните изложители са се увеличили със 7%. Общото нарастване на изложбените площи спрямо 2008 г. е 3%, а при заетите от чуждестранни фирми – с 36%.
Сред новостите, които ще се състезават в Конкурса за иновации, се открояват високотехнологични продукти като робот за доене на крави, система за електронно хранене на прасета, ново поколени изкуствени торове, които позволяват да се произвеждат здравословни и екологично чисти храни, антифриз за растения, пробиотични продукти. Новите сортове плодове, зеленчуци, зърнени и други култури, разработени от български научни институти, ще са една от изненадите на АГРА 2009. Те не само увеличават добивите, а подобряват и вкусовите качества. Част от тях са ранозреещи и така се повишава цената на продукцията. Други съчетават компоненти с антиоксидантен ефект, което ги прави подходящи за здравословно хранене.
Конкурсът се организира по инициатива на Международен панаир Пловдив с подкрепата на Министерството на земеделието и храните. В журито са включенипредставители на университети и научни институти, а председател е заместник-министърът на земеделието д-р Светла Бъчварова. Ще бъдат раздадени награди в 6 раздела и един специален приз за български иновативен продукт.
Източник: Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *