За какво да внимаваме и как да извлечем максимални ползи при употреба на кредитна карта?

Кредитната карта става все по-желано средство за разплащане и все повече хора я използват ежедневно. Кредитната карта, обаче, може да бъде нож с две остриета. От една страна тя ще Ви осигури необходимата суми, за да си купите любимата чанта, или нови гуми за колата, тук и сега. Но от друга страна, при неправилна употреба, може да Ви вкара в дългова спирала.

Тъй като ние от Izbiram.bg се стремим да сме Ви полезни, ще Ви дадем няколко съвета, за това как да накарате кредитната си карта да работи за Вас, а не против Вас.

Ще започнем с това какво е най-изгодно да платите с Вашата кредитна карта:
• Онлайн покупки. При пазаруване в интернет най-сигурният начин за онлайн плащане е чрез кредитната карта. Това е така, тъй като всяка от банките има различни системи за сигурност при интернет пазаруване. Ако не сте информирани за тази услуга, обърнете се към Вашата банка, за по-подробна информация.
• Пътуване в чужбина. Независимо дали пътувате в командировка или отивате на почивка, при резервация на хотел или Рент-а-кар, използвайте кредитна карта. При много голяма част от търговците това е изрично изискване. Но дори да имате възможност да платите с дебитна карта или в брой, имайте предвид, че депозита който трябва да оставите, в този случай, е значително по-голям.
• Промоционални оферти. Често търговците пускат на промоция стока, която Ви е необходима, но точно сега не можете да си я позволите. В този случай използвайте кредитната си карта. Така ще имате стоката сега и то на по-ниска цена. Само не забравяйте, че за да Ви е изгодно трябва да изплатите задължението към банката в гратисния период.
• В Търговски обекти, където има знак за отстъпки по Вашата карта. Напоследък все повече банки предлагат атрактивни промоции по вече издадени кредитни карти. Те се изразяват най-вече в предоставянето на бонуси, отстъпки и трупане на точки, в определени търговски обекти. Така, че не се колебайте да използвате кредитната си карта, ако пазарувате в такъв обект.
• Задължително изберете кредитна карта с т.нар кеш бек / Cash back – връщане на % от похарчената сума обратно. В повечето случаи процента се увеличава при по-големи изхарчени суми.

Освен да си напазарувате, изключително важно е да опазите Вашата кредитна карта от крадци. Как да го направите? Ето няколко кратки съвета:
• Най-честата грешка, която правят хората е да съхраняват ПИН кода на картата в близост до нея. Така при кражба улесняват използването й от крадеца. Винаги пазете ПИН кода отделно от картата. Най-добре е да го запомните наизуст.
• Никога не предоставяйте на никого ПИН кода на картата си.
• При интернет плащания преди да въведете информацията от картата си потърсете символа с катинара – отдолу или в адресната лента на браузъра ви. Той Ви дава сигурност на данните. Ако не можете да се ориентирате – избирайте винаги сайтове, чийто адрес започва с https://
• Активирайте услугата за уведомяване чрез СМС и/или e-mail при транзакция с вашата кредитна карта. Така винаги ще сте в течение на извършените тегления или плащания,а при злоупотреба ще успеете да ограничите щетите.
• Ако въпреки предпазните средства които сте взели кредитната Ви карта е открадната или загубена, не забравяйте, че всяка банка има денонощен телефон на който да се обадите и в рамките на няколко минути Вашата карта ще бъде блокирана. Проверете и запаметете телефона на Вашата банка.

Основното предназначение на кредитната карта е пазаруване. Има обаче няколко неща, които можете да направите преди да си напазарувате с нея онлайн:
• Проверете репутацията на търговеца, като използвате различни форуми за онлайн пазаруване.
• Проверете уебсайта на кампанията за обратна връзка от клиенти, споделящи похвали и оплаквания.
• Проверете в Агенцията за защита на потребителите за евентуални оплаквания от търговеца. Дори да няма отрицателни отзиви, винаги имайте едно на ум.
• Посъветвайте се с приятелите си за техните любими магазини. Не пропускайте да ги попитатe и за тези от които са останали недоволни.

Накрая ще Ви дадем няколко общи съвета, за начина по който да използвате кредитната си карта, така че да работи във Ваша полза.
• Не теглете пари в брой! Пазарувайте! Кредитната карта не е кредит на равни вноски. Основното й предназначение е да се заплащат сметки и покупки.
• Плащайте навсякъде с нея, дори и дребните покупки. По този начин можете да планирате разходите си и не се налага да носите големи суми в брой. А и ползвате отстъпки и/или кеш бек, които в края на периода могат да се окажат по-големи от месечната такса за обслужване на картата.
• Погасявайте изцяло задълженията си. Банките предлагат гратисен период, по време на който при погасяване изцяло на задължението на заплащате лихва. Приемете кредитната си карта като аванс.
• Не забравяйте да проследявате движението по кредитната си карта, за да контролирате направените от Вас разходи. За целта ще Ви е най-лесно, ако го правите чрез електронно (онлайн) банкиране.

Кредитната карта може да осигури на всеки необходимите му средства тук и сега. Само не забравяйте да я използвате с мисъл и мярка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *