За какво да внимавам, когато сключвам договор от разстояние?

Вчера ми се обадиха по телефона и ми предложиха да си купя нов модел телефон. След кратък разговор бях решен на сделката. Вечерта, докато сърфирах в интернет, си харесах на много изгодна цена и лаптоп в сайт заonline-търговия. Оказа се, че приемайки офертата, аз сключвам договор от разстояние. Какво представлява договорът от разстояние, кога договорът се счита сключен, какви права имам и какви са условията? Всичко, което трябва да знам за този тип договори намерих наpravatami.bg.

Какво представлява договорът от разстояние?

Сключването на договори от разстояние е често срещана практика днес. Най-общо това са всички договори, които сключвам чрез различните технически средства –телефон, електронна поща,интернет сайти други. Законът го определя като договор, сключен междутърговеципотребителкато част от система за продажба настокиили предоставянето науслугиот разстояние без физически контакт между страните, чрез използването на средства за комуникация от разстояние, включително при самото сключване на договора.

Има някоистоки и услуги, за които законът забранява сключването на договори от разстояние. По-значимите такива са свързани със социални, здравни или финансови услуги и продажбата на лекарствени продукти.

Какво трябва да знам, когато сключвам такъв договор?

Предисключване на договора от разстояниетърговецъте длъжен да ми предостави поясен и разбираем начинв подходяща форма, в зависимост от използваното средство за комуникация, следната информация:

основните характеристики на стоките или услугите;
името си/наименованието си;
седалище и адрес на управление, както и адреса на мястото, където осъществява стопанската си дейност;
крайната цена с включени всички данъци и такси;
разходите за използване на средството за комуникация от разстояние, когато тези разходи са изчислени на база, различна от основната тарифа;
условията за плащане, доставка, изпълнение, датата на доставка на стоката/изпълнение на услугата;

Важно!За всяко допълнително плащане (например за по-бърза доставка), което превишава уговорената цена по договора, търговецът трябва да поиска изричното ми съгласие. Тежестта на доказване за полученото ми изрично съгласие се носи от него (например разговорите с потребителите се записват от търговеца).

правото ми на отказ от договора, условията, срока и начините за неговото упражняване;

Важно!Търговецът е длъжен да ми предостави стандартен формуляр за отказ, чието съдържание е предвидено в закона, както и да ме осведоми за обстоятелствата, при които губя правото си на отказ. Вслучаите, когато не е предвидено право на отказ, търговецът е длъжен да ме уведоми;

условията, при които мога да върнастокатапри отказ от договора;
ако има изискване за плащане на разходите за връщане на стоката при отказ;
наличието на възможност да ми се окаже помощ след продажбата, извънгаранционно обслужване или на търговска гаранция, както и условията по тях;
срока на договора, а при безсрочен договор или когато е предвидена клауза за автоматично подновяване – условията за неговото прекратяване;

Важно!Срочен договор може да се продължи само с писменото ми съгласие относноусловията за продължаването.При липса на съгласие, след изтичане на срока, договорът се трансформира в безсроченпри същите условия.Имам право да прекратя безсрочния договор с едномесечно предизвестие, без да дължанеустойкиза това.

дали е необходимо да предоставям депозити или други финансови гаранции;
възможност за използване наизвънсъдебно решаване на спор, ако има такава.

Важно!Посочената информация е неразделна част от договора и не може да бъде променяна, освен ако не се договорим изрично. Не дължа допълнителните разходи, ако не съм получил информация за тях от търговеца. Тежестта на доказване, че ми е предоставена информацията, се носи от търговеца.

Той е длъжен да ми предостави потвърждение за сключения договор в разумен срок след сключване му от разстояние или най-късно в момента на доставка на стоките/преди да е започнало изпълнението на услугата. Потвърждението трябва да съдържа цялата информация, посочена по-горе.

Ето още малко полезна информация. Какво още трябва да знам?

При договор от разстояние, който се сключвапо електронен път чрез интернет сайти който предвижда задължение за извършване на плащане, търговецът е длъжен да ми предостави информация за основните характеристики на стоката, крайната цена и срока на договора. Информацията трябва да е налична в непосредствена близост до бутона, чрез който правя поръчката си, като върху него се изписват четливо само думите “поръчка със задължение за плащане” или еквивалентен израз. Когато търговецът не спази тези изисквания, не съм обвързан от договора.

Забранено е да ми се начисляват такси за използване на платежно средство, които превишават направените от търговеца разходи за използване на същото платежно средство.Например, при плащане чрез виртуален POS терминал търговецът не може да ми начислява допълнително 5 лв. такса за услугата.

Винтернет страниците за електронна търговиятрябва да е посочено, има ли ограничения за доставката на стоките и какви платежни средства се приемат.

При сключването на договор от разстояниепо телефонадоговорът влиза в сила от деня, в който доставчикът е получи съгласието ми в писмена форма.Например, ако ми звъннат и ми предложат да си купя нов телефон, моето “да” не е достатъчно. Необходимо е да подпиша писмено договор.

При проблеми, свързани със сключването или изпълнението на договор от разстояние , мога да се обърна Комисията за защита на потребителите.

Как и кога мога да се откажа от договора от разстояние? Какво следва?

Имам право да се откажа от договора, без да посочвам причина, като не дължа обезщетение или неустойка и не заплащам разходи,в 14-дневен срокот датата на:

сключване на договора – при договор за услуги;

приемане на стоките от мен или от трето лице, различно от превозвача и посочено от мен – при договор за продажба.

По отношение на момента, от който тече срокът в закона има няколко специални хипотези:

когато съм поръчал много стоки с една поръчка, които се доставят отделно, срокът започва да тече от датата на приемане на последната стока;

при доставка на стока, състояща се от множество партиди или части – от датата на приемане на последната партида или част;
при договори за редовна доставка на стоки, която се извършва през определен период от време – от датата на приемане на първата стока.

Важно!Когато при сключване на договора търговецът не ми е предоставил информация за правото ми на отказ, имам право да се откажа от договора всрок 1 година и 14 дни.Когато търговецът ми предостави информация за правото на отказ в срокедна годинаот датата на сключване на договора/получаване на стоката, имам право да се откажа от договора в срок от14 дниот датата на получаване на информацията.

За да упражня правото си на отказ, трябва да изпратя съобщение на търговеца за упражняване на правото преди изтичането на посочения срок. Тежестта на доказване, че съм го направил, се носи от мен като потребител. От този момент се прекратяват задълженията ни по договора, а търговецът трябва да ми възстанови всички получени суми, включително разходите за доставка не по-късно от 14 дни (от датата, на която съм го уведомил за решението ми). Той няма задължение да ми възстанови допълнителните разходи за доставка на стоките, когато изрично съм избрал начин на доставяне на стоките, различен от най-евтиния вид стандартна доставка, предлагана от него.

(*)Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт.(*)

Автор: Пенка Попова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *