За какъв процент от българския народ става въпрос, господин премиер?

Българинът живее по-добре, отколкото признава и се оплаква повече, отколкото действително страда, смята министър-председателят Бойко Борисов.

„Една национална черта е да се оплакваме повече, отколкото всъщност сме зле“, каза Борисов. „Като гледам задръстванията в София и какви коли се карат и как по един човек се вози във всяка кола, рядко двама, и в същото време говорим, че са много бедни, много страдали. Някак си не ми се връзва едното с другото“.

„Като има три дни празници магистралите се препълват от пътуващи да почиват и да харчат пари хора и все това са бедни хора“, добави той. „Като прибавим и 81 милиарда в банките, спестявания на фирми и на граждани, никак не стои бедна държавата“.

България е вече пета сред 28 държави в ЕС по усвояване на европейски фондове, съобщи при откриването на изложбата на Варненското златно съкровище в Европейския парламент, заместник-председателка на Европейската комисия по бюджета и човешките ресурси.

„Тези пари, които влизат в държавата, влизат в гражданите“, каза Борисов.

Той добави, че страната ни в момента не може да се оплаче от голям миграционен натиск, ако се сравнява в Гърция, Италия, Германия, Швеция, страните от Бенелюкс.

„Десетки пъти по-малко бежанци има в България. Нощно време, сега като е лошо времето, имаме шест, десет, 15 човека миграционен натиск“, каза Борисов и припомни, че в съседна Турция има над 2 милиона бежанци от Сирия и Ирак. „Шейсет и шест хиляди бебета са се родили само в бежанските лагери“

Турция има „силна воля“ да продължи сегашната си политика на отворени врати за бежанците и европейските държави институции я подкрепят, каза още Борисов, припомняйки за предстоящото в неделя посещение на германската канцлерка Ангела Меркел в Анкара.

Той се изказа за ускоряване на либерализацията на визовия режим с Турция и причисляването ѝ към европейския списък на безопасни трети страни, за което председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер днес за пореден път призова в изказване пред Европейския парламент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *