За кого бие камбаната?

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Сътресенията не стихват

Борсата в Ню Йорк се срина за втори път тази седмица. Виновна за това е Европа, твърдят американски анализатори. Някои от тях предупреждават дори за реалната опасност от разпад на еврозоната…

Въздишка на облекчение се разнесе в сряда, когато борсата в Ню Йорк тръгна нагоре след рухването си в началото на седмицата. Но доброто настроение, насърчено от неочаквано добрите новини за американската икономика, отлетя по-бързо от очаквано. До края на деня основните борсови индекси отново потънаха рязко, като индустриалният Dow Jones рухна до най-ниското си ниво за последните четири месеца.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Песимизъм на борсите
Пазарите отново се клатят
Борсовите агенти и пазарните експерти обясниха новия срив с продължаващото падане на еврото и свъзродилите се страхове от разрастване на европейската криза с дълговете. „Уол стрийт джърнъл” отбеляза, че инвеститорите ще са несигурни дотогава, докато не видят ясни политически сигнали за овладяване на финансовата епидемия в Европа.
Според анализатори от Standard&Poor’s вълната от песимизъм, която заля американските борси след новините за Гърция, сега се превръща в постоянно състояние на инвеститорите. Стратегът Сам Стовал от влиятелната рейтингова агенция казва, че пазарите в САЩ са смразени от падащото евро. Не е изключено да се стигне до още по-сериозни усложнения, предупреждава Стовал: „В момента все още има силни опасения, че европейските държави действат едностранно. Те не действат по координиран начин, но сега сигурно знаят, че ако не предприемат нещо в най-скоро време, сътресенията, които виждаме в Гърция, лесно може да се прехвърлят и в други държави. А тогава нещата много трудно могат да бъдат обърнати…”
Пазарите се клатят от много страхове, но на челно място тази седмица са проблемите на испанските банки, севернокорейското дрънкане на оръжие, преразглеждането от Китай на притежаваните от него дългове в евро, неизвестните около задаващата се световна финансова реформа, опасенията от нова рецесия – всичко това досъсипва доверието на инвеститорите, казват водещи американски медии за икономически анализ. МВФ наля допълнително масло в огъня, като изпрати тревожни сигнали по адрес на Испания и Италия, предупреждавайки за „тежки проблеми” и несигурност на икономическото им бъдеще.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Еврото – в невиждана криза
Еврозоната – да бъде или да не бъде?
Бизнес списанието „Форбс” пък коментира, че мерките за намаляване на разходите в няколко държави от еврозоната пораждат нови опасения, че това ще забави не само европейската икономика, но и американската – което ще е с глобални последици. Сам Стовал от Standard&Poor’s също отбелязва: „Инвеститорите се страхуват, че вероятно ще навлезем в нова рецесия заради кризата с дълговете в Европа.”
Бившият член на Изпълнителния съвет на МВФ Доменико Ломбарди, старши експерт в института „Брукингс” във Вашингтон, вижда още по-големи опасности: той казва, че е възможно да се стигне до разпадане на еврозоната. „Много неща зависят от това дали европейците ще успеят да избегнат заразяване на държави като Италия и Испания. Ако не успеят, разпадането на еврозоната се превръща в реална възможност”, заяви Ломбарди в организиран от „Брукингс” чат с журналисти.
С други думи: бъдещето е пълно с опасности, особено след като сривът на американската борса причини смут и на фондовите борси в Азия.

Соня Каникова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *