За направление за лекар ще се чака до 2 месеца.

Насочването за консултация със специалист в извънболничната помощ, за хоспитализация и медицинската експертиза за работоспособност могат да бъдат отлагани до 2 месеца от личния лекар. Това предвижда наредбата на здравното министерство за основния и допълнителния пакет лечение, плащани от здравната каса. Тези „дейности и услуги, които по преценка на общопрактикуващия лекар могат да бъдат отлагани за изпълнение или преоценка във времето, съставляват допълнителен пакет“, пише в нормативния акт. В него за пръв път се въвежда и таван на отлагане – максимум 2 месеца.

И в момента за направления за специалист и изследвания се чака, когато лимитът на общопрактикуващия лекар се изчерпи. За в бъдеще обаче това положение се официализира. По своя преценка джипито ще може да разсрочва консултациите със специалист, подготвянето на документация за влизане в болница, приема след хоспитализацията. Ще може да се отлага и цялата дейност по медицинска експертиза – изготвяне на медицинско удостоверение за встъпване в брак, за постъпване на работа на лица от 16 до 18 години, издаването на болнични, насочването за медицинска експертиза към лекарска консултативна комисия и подготвянето на документи и насочване към ТЕЛК.

Профилактиката и наблюдението на хронично болни остават в основния пакет и дейности по тях не могат да бъдат отлагани, включително и ако се изисква консултация със специалист, предвижда наредбата. По подобен начин стоят нещата и с пакета за специализираната извънболнична помощ. Профилактиката и диспансеризацията на хронично болни са част от основния пакет, а всички дейности за пациенти с остри състояния, които могат да бъдат отлагани, са в допълнителния пакет.

Определянето на официален срок, в който може да се отлагат консултациите със специалист, е точно обратното на това, което здравният министър Петър Москов обещаваше. Идеята му беше от догодина всеки да има собствен пакет с гарантирани направления за лекар и изследвания, които да са изчислени според собствените му потребности, и да не се налага да се съобразява дали личният лекар има лимит, или не. Вчера обаче от здравното министерство за пръв път обявиха, че замисленият индивидуален пакет в доболничната помощ няма да се случи. „Защото иначе няма как. Аз съм млад, здрав човек и ми няма нищо, непознат съм за системата, но ето, сега Бойко Пенков примерно има хрема, трябва да отида на лекар, аз съм съвсем нов човек за системата, за пръв път посещавам общопрактикуващия си лекар и ако той види, че имам нужда от консултация, тогава ми пише един талон за това остро състояние и ме праща за консултация“, обясни зам.-министърът трудностите за определяне индивидуалните потребности на всеки пациент и съответния пакет за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *