За някои предимства на директния, дигитален маркетинг

Директният маркетинг има безспорни предимства. Едно от тези предимства се отнася до използването на медиите – концентрацията. Концентрацията дава възможност да се насочват с голяма точност средствата, предназначени за комуникации към онези които най-вероятно да се превърнат във реални клиенти. Когато погледнем традиционната реклама виждаме как рекламодателя обхваща цялата аудитория с вестници, списания и телевизии. Това прави изборът ограничен. Когато аудиторията на дадена медия се проучва, това дава възможност да се постигне по-добра ефективност, но дори този подход е доста далече от концепцията на директния маркетинг, чиято сила се изразява в прецизното насочване на рекламното съобщение. Добър пример по отношение на концентрацията е компанията „Дженерал Електрик“ , която се обръща към директната поща, за да наложи широка гама от нейните продукти. Това, което прави „Дженерал Електрик“ е да раздели аудиторията на две групи с различно послание на всяка една от тях. На потребителите, които харесват технологичните характеристики и предимства, продуктите са представени с акцент върху техническите им параметри. На потребителите, които се интересуват повече от обзавеждане и дизайн, продуктите са представени с акцент върху визията и дизайна.

В сравнение с традиционните медии директния маркетинг предлага по-голяма концентрация чрез по-голяма селективност. Рекламодателя може да отнесе своето послание към потребители, които са се определили като заинтригувани от придобиването на даден продукт в дадена ценова категория. Търсенето на селективност и сегментиране нараства с развитието с маркетинга чрез използване на база данни. Индикаторите за интересите на личността правят възможно използването на принципите на директния маркетинг в най-различни области от икономическата сфера.

Следващото предимство на директния маркетинг, на което трябва да обърнем внимание е персонализацията. Същността на това предимство се изразява в способността да се персонализират комуникациите. Персонализацията им добър ефект, когато е заложена по-дълбоко в идеята на съответния продукт. Адресираното послание е с много по-голям шанс да бъде прочетено, отколкото каквото и да е неадресирано послание.

Незабавното и адекватно действие е трето предимство, на което ще обърнем внимание. Незабавното действие като подход е доста специфичен за директния маркетинг. Фирмите инвестират съществени средства, за да създадат разпознаваемост на продукта и положително отношение към него. В днешно време сме свидетели на западане на умението да се продава в търговията на дребно. Тази промяна всъщност е една мощна, движеща сила, която насочва усилията и ресурсите към директния маркетинг и неговия растеж. Директния маркетинг насочва потребителя към действие и отговор, а традиционния маркетинг постига преди всичко познатост и общо отношение към продукта. Именно поради това стигаме до извода, че посланията на директния маркетинг в медиите провокират към незабавно действие. Това незабавно действие може да бъде поръчка или най-малкото отговор на потребителя. Отново това незабавно действие е не само силен инструмент на директния маркетинг, но и задължаващо изискване. Директния маркетинг се счита за успешен дотолкова, колкото може да създаде незабавно действие. Като важно правило на директния маркетинг се счита, че инструментите за отговор трябва да бъдат лесни за използване, защото ако те не бъдат оползотворени веднага, това може никога да не се случи поради загуба на мотивация от страна на потребителя. Много често в директния, дигитален маркетинг „по-късно“ означава „никога“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *