За първи път и награди за потребители на Винария

За първи път проби, взети от магазините, ще се състезават на Националните дегустации за вина, ракии и бренди, стана ясно на пресконференция по повод старта на най-престижния конкурс за български напитки в Международен панаир Пловдив. Дегустациите предшестватизложбата „Винария” и излъчват носителите на приза „Златен ритон”, на златни, сребърни и бронзови медали.
„Досега участваха само проби от избите и те показваха потенциала на всеки производител.Класирането на мостри от търговската мрежа е конкурс, предназначен за потребителите и покзващ нивото, с което производителите присъстват на пазара”, обясни доц. д-р Пламен Моллов, председател на Управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), която организира и провежда дегустациите.
17 от общо 48 водещифирми, участващи сега в тях, са изявили желание да демонстрират качествата на 44 вида бели, розови и червени вина, които предлагат в магазините. Кандидатите посочват 3 търговски обекта, които не са представителни или фирмени, но не знаят в кой ден и къде комисията ще вземе бутилки за проба, разясни Лилия Стоилова, главен секретар на НЛВК.
Другата новосте присъствието на двама изтъкнати специалисти от чужбина в комисиите -Джовани Гардина от Италия и Греъм Брадшоу от Нова Зеландия. Това е начин да направим конкурса още по-авторитетен и да рекламираме българските вина пред света, заяви доц. Моллов. За първи път наред с енолозите качествата на напитките ще оценяват и трима търговци.
834 конкурсни проби– 732 вина, 102 ракии и винено бренди, трябва да бъдат тествани от двете дегустациони комисии. Вината от последната реколта са 471, от тях 170 бели, 25 розови и 276 червени. Мострите от стари реколти са 243, от тях 51 бели, 6 розови и 177 червени. 102 марки ракии и винено бренди се състезават в конкурса, а също 27 специални вина (пенливи, ликьорни и вермути). С най-голям брой вина се представят „Черноморско злато” – Поморие, „ЛВК-Винпром”–Търговище, „Катаржина естейт”–Свиленград „Винекс-Преслав”, „Винпром-Ямбол”. 5 фирми дебютират на тазгодишнитедегустации.
Надяваме се качеството да е високо, тъй като реколтата беше добра, заяви Пламен Моллов. Той посочи, че са преработени 200000 тона грозде и са направени 137 милиона литра вино, а тези количества са съизмерими с данните от предишната година. Промяна има само в износа за руския пазар, където се отчита спад от 30-40% заради кризата там. Две трети от досегашния експорт е бил към Русия.
На 23.02.2009 г., когато започнаха Националните дегустации, стартира и Програма за развитие на лозарството и винарството до 2013 година. „За тази година са предвидени 12.5 милиона евро за преструктуриране и конверсия на лозя, за промоция на пазари в трети страни са заделени 1.560 млн. евро”, съобщи председателят на НЛВК.1.5 млн. евро ще бъдат отпуснатиза застраховка на реколтата – нещо, което се прави за първи път, добави той.
Победителите в конкурса за българските винени „Оскар”-и ще бъдат обявени при откриването на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария”, която ще се проведе от 18 до 21 март в Международен панаир Пловдив.

Източник: Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *