За силата на магнезия

Магнезият е едно от веществата в нашето тяло, от които обикновено нямаме голямо изобилие в наличност. Ролята на магнезия в голяма част от задължителните телесни процеси обаче, го превръщат в един от най-важните минерали. Всъщност, магнезий участва в над 300 процеса в организма и има ключова роля за работата на сърцето, кръвообръщението, мускулите и за намаляване на стреса.

Различни проучвания сочат също, че повече от 80% от съвременните хора имат недостиг на магнезий. Продължителната липса може да предизвика проблеми със сърцето, вреда върху черния дроб, инсомния, промени в настроението, кариеси по зъбите и отслабване на мускулите.

Храни, богати на магнезий

Добавянето на повече храни, които съдържат магнезий към диетата ви, е първата стъпка към това да осигурите достатъчен прием от това важно вещество. Боб и ядки, зелени листни зеленчуци и пълнозърнестите храни съдържат най-много магнезий.

За съжаление, изредените храни съдържат само около 10% от препоръчителната дневна доза, в случай че се консумират умерено. Според някои скорошни проучвания, съвременните методи на обработка и производство на храните дори намаляват съдържащия се магнезий и продуктите всъщност съдържат и по-малко количество от минерала.

Какви са ползите от магнезий в тялото?

Магнезият е съществена част от много телесни процеси и негово влияние се чувства по различни начини. Първата полза, която ще усетите е по-малко умора в ежедневието ви и повече сила и издръжливост. Това от своя страна ще успокои нервната система, а мозъкът ще отделя повече „хормони на щастието“. Те спомагат за по-спокоен сън и по-малко стрес.

Ползата от приемане на магнезий за по-възрастните хора най-вече е в това, че веществото действа против остеопороза и поддържа функциите на здравото сърце, информира economic.bg. Допълнителните свойства на магнезия насърчават стомашно-чревното здраве и редовните процеси на храносмилането.

Магнезият има и пряко влияние върху спокойния ритъм на работа на сърцето и кръвообръщението. Това намалява заплахата от много рискове, свързани със затруднената работа на сърцето.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *