За стола на Искров: Коненсус няма, има четири номинации

Управителят на БНБ Иван Искров е поел ангажимент да подаде оставка на 19 юни, ако не го направи лично ще го набия, каза на 4 юни Менда Стоянова.

Условието за оставката едо днес – 19 юни,да има политически консенсус около фигурата на следващия управител.Коненсус няма, има четири номинации.

Внеформален разговорИскровзаявил на председателя на бюджетната комисия Менд Стоянова, че в момента, в който бъдевнесена и една кандидатураза управител на БНБ, той ще си подаде оставката – т.е. условието е спазено.

„С него определихме дата 19 юни, ако тогава не си подаде оставката, лично ще отида и ще го набия в БНБ“, пошегува се на 4 юни Стоянова.

Днес по БНР тя изразинадежда, че Искров ще спази обещанието си.Веднага след анонсада чакаме оставката му на 19-и, Иван Искров каза, че никой не е упълномощаван да прави каквито и да е изявления от негово име.

„Управителят на БНБ не участва в задкулисни договорки и няма да позволи да бъде въвлечен в конфронтация между институциите и демонстрация на власт и натиск върху независимата Централна банка“, заявиха от пресцентъра на БНБ в официално съобщение на 4 юни.

Иван Искров твърдеше, че е готов да подаде оставка още в края на юли миналата година, когато започна кризата с КТБ, защото не искал да става жертва на политически спекулации. Той обяви, че чака само да бъде посочен негов наследник на поста. През това време управляващите многократно го призоваваха да се оттегли, но гуверньорът заяви, чеоставка подава човек, който се чувства гузен, а той не е такъв.

Процедурата за изборна нов управител на БНБ е стартирана, като се очаква тяда приключи на 10 юли.

Делото за фалита на КТБ

Делото за фалита на КТБ започва днес в Софийския апелативен съд. То ще се гледа от съдиите Светла Божкова, Светла Чорбаджиева и Теодора Кръстева, чиито имена бяха изтеглени в присъствието на медиите.

Делото стига до втора съдебна инстанция заради датата, която съдия от СГС посочи като начална за нейната неплатежоспособност – 6 ноември 2014 година, когатобеше отнет лицензът на банката. Срещу тази дата възразяват прокуратурата, Фондът за гарантиране на влоговете и БНБ. Те смятат, че фалитът трябва да тече от 30 септември, когато одитен доклад установи, че капиталът на банката е отрицателен. Срещу решението на Софийския градски съд възразява и банкерът в изгнание Цветан Василев.

Една година от затварянето на банката

Нов протест се подготвя днес пред сградата на КТБ в София, в навечерието на годишнината от затварянето на банката. Четвъртата по големина банка в България беше поставена под специален надзор на 20 юни миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *