За шофиране без винетка глоба от 200 до 3486 лева

Между 200 и 3486 лева ще е така наречената компенсаторна такса, която ще се плаща за шофиране без винетка за различните категории превозни средства.

Това е записано в публикуван за обществено обсъждане проект на постановление на Министерския съвет. Определянето на размера на таксите се налага заради последните промени в Закона за пътищата, направени главно заради преминаващите транзитно през страната ни автомобили. Масова практика в последните години бе техните водачи, главно турски гастарбайтери, да избягват плащането на винетни стикери. Дори да са купили винетка, те масово не я залепяха, или слагаха фолио, за да може стикерът да се използва и от друга кола.

Преди промяната в закона на нарушителите се налагаше глоба от 300 лв., но в масовия случай те не я плащаха. С новите текстове плащането на компенсаторната таса ще става на място или на граничните пунктове. Тя дава право на нарушителя да продължи пътуването и да напусне страната в рамките на 24 часа. В проекта на регионалното министерство се предлага таксата да е в двоен размер на стойността на винетката.

Така за леките коли еднократната сума ще е 200 лева, или 102 евро. За различните категории товарни автомобили и автобуси тя тръгва от 1616 лева, или 826 евро, и стига до 3486 лева, или 1782 евро.

Данните на Агенция „Пътна инфраструктура“ показват, че през 2016 г. са били издадени наказателни постановления на 176 тежкотоварни камиона над 12 тона, както и на 174 автобуса и бусове. Хванатите леки автомобили без винетка са 7879, информира БГНЕС.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *