За 50% от българите втората пенсия няма да надхвърли 50 лв

Плачевни прогнози за първите пенсионери, които ще получават втора пенсия от универсалните фондове, публикува вчера социалното министерство в концепция за регламентиране фазата на изплащане от допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Разчетите се оповестяват за първи път, но потвърждават опасенията, че малцина ще видят съществени суми от т.нар. втори стълб на пенсионната система.

За 70% от хората, които ще се пенсионират в периода 2021-2027 г., натрупванията в личната им партида не биха осигурили пенсия в размер от 50 лв. Още по-лошо – 55% от тях ще получават най-много до 30 лв. Всички тези хора са осигурявани на доходи между минималната заплата и средния осигурителен доход в периода 2002-2017 г. Голяма част от тях имат и неритмични постъпления на вноските, а за някои дори липсват такива.

Едва 20% от пенсионерите в тези първи години от фазата на изплащане от втория стълб ще могат да разчитат на пенсия в размер между 50 и 100 лв., което представлява между 25 и 50% от настоящия размер на минималната пенсия, показват анализите. Това са хора, които към края на 2017 г. имат натрупвания в индивидуалните си партиди между 4600 и 10 000 лв. Останалите 10% от пенсиониращите се в първите години ще имат пожизнена пенсия над 100 лв.

По данни на Комисията за финансов надзор средните натрупвания към края на 2017 г. в партидите на лицата, родени между 1960 и 1965 г., са в размер 3637.38 лв.

Първите пенсии от втория стълб трябва да започнат да се изплащат от края на 2021 г., когато част от родените през 1960 г. жени ще навършат пенсионна възраст. Първите значителни групи пенсионери се очакват след 2024 г., когато и родените през 1960 г. мъже ще навършат години за пенсия, информира в.Капитал.

В сравнение с първия вариант на тази концепция, социалното министерство се е съобразило с част от възраженията на социалните партньори и предлага повече гъвкавост при изплащането на пенсията от втория стълб. Пожизнена пенсия ще може да се изплаща, ако в партидата има достатъчно средства тя да е не по-малка от 20% от минималната пенсия, като са предвидени възможности да се избере наследяемост. При по-малките партиди – които биха дали под 20% от минималната пенсия месечно, пак ще има избор за пожизнена пенсия или схема с програмирано плащане, но във варианта за пожизнена пенсия честотата на плащане трябва да гарантира, че единичното плащане ще е не по-малко от 20% от минималната пенсия. При програмирано плащане средствата се наследяват при смърт на пенсионера. В новия вариант е отпаднала възможността при малки партиди сумите да се изтеглят еднократно.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *