Здравната каса ще влезе в 2016 г. с над 100 млн. лева дефицит

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще влезе с над 100 млн. лева дефицит през 2016 г. Това коментира пред журналисти представителят на пациентските организации в Надзорния съвет на НЗОК Станимир Хасърджиев, който участва в заседанието на съвета за бюджета на институцията за 2016 г., предава БТА.

За плащания към болници, аптеки и по други пера не достигат 64 млн. лева, посочи Хасърджиев. Още над 60 млн. лева Здравната каса дължи на чуждестранни здравни фондове.

Възможностите за покриване на този дефицит са само чрез трансфер от държавния бюджет,подчерта Хасърджиев.

Той посочи, че в проекта за бюджет за следващата година не е предвидено да се покрие дефицит от тази година. В Бюджет 2016 на касата се залагат 3,204 млрд. лева.

Надзорният съвет на Касата ще продължи да обсъжда бюджета за следващата година в понеделник, допълни подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева.На заседанието е взето решение да се изискат аналитични материали от експертите на Касата, допълни тя.

Пред БНР Хасърджиев допълни, че остават неясни много параметри, заради които е трудно да се планира бюджета на институцията за 2016 г. Още не е ясно какво ще включват двата здравни пакета, както и какъв брой болници ще финансира Здравната каса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *