Здравната каса ще утвърди новата методика за определяне на прогнозните бюджети на болниците

Здравната каса ще има днес надзорен съвет, на който ще утвърди новата методика за определяне на прогнозните бюджети на болниците, заяви пред „Хоризонт“ директорът на Касата Нели Нешева. Болничните отделения вече ще бъдат категоризирани по нива. Според Нешева малките болници могат да сключат договор с касата, но броят на пътеките може да бъде намален:

В зависимост от това дали отговарят на нивото, те ще сключат договор само по нивото, на което отговарят, което значи, че ако миналата година, тъй като не е имало разделяне и не е имало такова изискване на стандартите да отговарят на нивата, а пътеките да отговарят също на нивата, те са сключвали да кажеме ен брой пътеки – 50. Но сега, тъй като ще отговарят само на първо ниво – на 30 пътеки, ще си намалят пътеките от 50 на 30. Много образно казано. Иначе като болница, използвайки новата методика, те ще получат точно адекватен бюджетен ресурс. Защото новата методика включва точно тази прогноза.

Нели Нешева каза още, че от утре директорите на болниците ще започнат разговори с директорите на регионалните здравни каси за това по кои пътеки ще сключват договор:

А на 4-ти имат срок да дойдат директорите на РЗОК, да изпратят или да дойдат на место и да донесат прогнозните си проекти за бюджет. Което е за първи път. И за първи път ние даваме възможност на директорите на лечебни заведения да преразпределят бюджета си от месец в месец, но той да не надвишава това, което им е определено за годината и респективно за тримесечието. По този начин те ще могат да имат прогнозируемост на приема на пациенти.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *