Здравните фондове са против застрахователния модел

Участниците в кръглата маса на тема „Здравното осигуряване в Европейския съюз: съвременни проекти и проблеми“ приеха декларация, с която отхвърлиха искането на Ралица Агайн за промени в застрахователния кодекс, чрез които здравноосигурителните фондове да станат застрахователни дружества. Форумът беше организиран от експертния съвет по здравна политика и мениджмънт при Министерство на здравеопазването и в него взеха участие представители на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване, директори на болници и експерти.

В декларацията е записано, че ефективната здравна система се нуждае от цялостна реформа, а не от частична промяна. Основен инструмент за реализирането на реформата в здравеопазването е създаването на реални пазарни услуги, се казва още в документа. Според експертите промяната в кодекса защитава корпоративни интереси, като по този начин се толерират чуждестранните компании и не се защитават иправата на българските дружества.

Кръглата маса бе свикана, след като Комисията за финансов надзор публично обяви, че е изработила законопроект за промени в застрахователния кодекс, според които здравноосигурителните фондове трябва да се пререгистрират като застрахователни дружества. Предстои те да бъдат разгледани от финансовото министерство.

Източник: www.dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *