Здравният модел не работи за 94% от българите

Около 94% от българите възприемат здравния модел в страната като неефективен, показва проучване, изнесено по време на най-големия медицински форум у нас. Над 250 лекари от цялата страна присъстваха на Третата научно-практическа конференция на Българския лекарски съюз на тема „Здравеопазването – настояще и бъдеще. Новости в профилактиката, ранна диагностика и лечението в медицинaта“ на 21 и 22 април в Несебър.

Данните показват още, че на 54% от здравноосигурените българи се е налагало да доплащат за медицински услуги, които им се полагат законово.

По думите на зам.-председателя на БЛС д-р Галинка Павлова, ако не се предприемат спешни промени в здравната система (нормативна база, финансов ресурс, кадрова обезпеченост), ще се задълбочи сега съществуващият тотален дисбаланс и ще настъпи кадрова катастрофа.

„Настоящето и бъдещето на здравеопазването в България са наше дело и наше предизвикателство за продължаване на реформата и решаването на множеството проблеми, а прилагането на новостите в профилактиката, ранната диагностика и лечението в медицината са изключителни необходими, защото произвеждат здраве“, заяви д-р Венцислав Грозев, председател на съсловната организация.

В модула за спешна помощ проф. Милан Миланов, председател на столичната лекарска колегия на БЛС, апелира към осъзнаване на проблемите в здравеопазването, като се вземе предвид разликата между медицина и здравеопазване.

В 80% от случаите: Ранна диагностика спасява от слепота

В 80% от случаите слепотата може да бъде избегната чрез ранна диагностика, навременно лечение и приложение на съвременни хирургически методи. Това стана ясно от думите на акад. Петя Василева на форум на Българския лекарски съюз в Несебър, по време на който наши специалисти представиха доклади от почти всички медицински области. Едни от водещите ни медици изложиха научни трудове на европейско ниво.

В модул „Хирургия“ акад. Дамян Дамянов запозна присъстващите с промените и принципния подход при избор на оперативни методи.

Водещи специалисти

Интерес предизвика и дискусията за лапароскопско-колоректалната хирургия, представена от проф. Венцислав Мутафчийски. В модул „Онкология“ проф.д-р. Здравка Валерианова говори за проблема рак – разпространение, фактори, показатели за оценка. Проф. д-р. Генчо Начев коментира обозримото бъдеще на кардиологията и кардиохирургията. Доклад за борбата със сепсиса в следоперативния период, представен от проф. Георги Церянски, предизвика оживена дискусия, в която се включиха водещи хирурзи от залата. В модул „Ендокринология“ акад. Ивона Даскалова запозна присъстващите с диагностиката на гликемичните нарушения, информира в.Труд. Според нея диабетът и ендокринните заболявания най-често се отключват при стрес. Превенция е възможна чрез подобряване на качеството на живот – правилно хранене, редовни прегледи, спорт и спокойствие.

На официалната вечеря на Третата научно-практическа конференция бяха връчени почетни отличия на лекари за активния им принос към продължаващото медицинско образование и участие в реализацията на трите научно-практически конференции.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *