Зелена светлина за БЕХ за 1 млрд. лв. кредит

Министерството на енергетиката даде разрешение на БЕХ за стартиране на процедура за избор на банки, които биха могли да осигурят кредитен ресурс.

Основният проблем в сектор „Енергетика“ е свързан с финансовия дефицит, който се генерира в системата. По данни дефицитът в НЕК е 3.7 милиарда лв., от които 2.3 милиарда е дефицитът поради невъзстановени разходи по инвестиционни проекти като АЕЦ „Белене“ и „Цанков камък“.

Сключен е консултантски договор със Световната банка за разработване на модел за либерализация на електроенергийния пазар. Предвижда се до края на ноември експерти на банката да разработят и предложат модел за либерализация, който да бъде най-успешният и приемлив за българските потребители, за бизнеса.

С либерализирането на пазара ще се разработи и компенсаторен механизъм, който няма да позволява оттук нататък да бъде генериран такъв тарифен дефицит в НЕК,в момента е налице тарифен дефицит от 1.4 милиарда лв., който се генерира в резултат на законовото виждане, че НЕК трябва да бъде в ролята на обществен доставчик и единствен купувач.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *