Зелените сгради стават ценово по-достъпни

Устойчивото развитие може да се намира в период на застой поради икономическата криза, но професионалните инвеститори и собственици на имоти все още влагат много усилия в развитието на енергийно ефективни сгради. Това казва Ерик Пийтърс, партньор в консултантската компания Cushman & Wakefield, отговарящ за отдаването под наем на офис и индустриални площи в Европа.
„След 15 години ще видим все по-голям брой сгради, които произвеждат повече енергия, отколкото е необходимо за собствените им нужди“, казва той.
Наред с това енергийно ефективните сгради стават все по-достъпни в ценово отношение, пише PropertyEU. „Може да направите сравнение с компютърната индустрия. Преди 15 години най-новите технологии струваха цяло състояние. Сега обаче виждаме нови технологии, които се произвеждат на все по-конкурентни цени. Ще станем свидетели на нови техники и технологии и в сектора на имоти“, прогнозира той.
Пийтърс казва, че в близко бъдеще сградите ще произвеждат 50% от необходимата им енергия чрез вятърна турбина, инсталирана на покрива. „Това съоръжение вече ще бъде разработено. Всичко, от което се нуждаем, е революционна технология, за да увеличим този дял до над 100%.“
Анализ на CBRE сочи, че изграждането на сгради, които целят да постигнат по-висок стандарт на енергийна ефективност, оскъпява общия проект с между 5 и 7,5% от строителните работи. Наред с това обаче може да се очаква, че те генерират и по-високи наеми.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *