Земеделието отстъпва на слънчеви ферми в Калифорния

Намаляването на водоснабдяването в Калифорния от постоянните суши принуждава фермерите да търсят други източници на доходи. Все по-често те инсталират слънчеви панели на доскоршните земеделски земи, според публикация по темата на LA Times.Земеделието отстъпва на слънчеви ферми в Калифорния.

Соларните проекти могат да генерират нови работни места и данъчни приходи в Калифорния, които да компенсират намалените постъпления от селско стопанство (снимка: CCO Public Domain)

Само в долината Сан Хоакин на стопаните може да се наложи да изтеглят от земеделска употреба повече от половин милион акра (202,3 хил. хектара), за да отговорят на изискванията на Закона за управление на подземните води от 2014 г., който в крайна сметка налага ограничения за изпомпването на вода от кладенците.Земеделието отстъпва на слънчеви ферми в Калифорния.

Соларните проекти могат да генерират нови работни места в щата и данъчни приходи, които са загубени, поради намалените доходи от селското стопанство.

Привържениците на използването на чиста енергия твърдят, че в Калифорния има много земеделски земи, които биха могли да бъдат превърнати в соларни ферми, без да навредят на селскостопанската индустрия с оборот от 50 милиарда долара, информира technews.bg.

Изследователи са идентифицирали 470 000 акра (190,2 хил. хектара) от „най-малко конфликтните” земи в долината Сан Хоакин, където солената почва, лошият дренаж или други условия, които възпрепятстват селскостопанската работа, правят слънчевата енергия привлекателна алтернатива за собствениците на земи.

Според Ерика Бранд, директор на програмата „The Nature Conservancy in California” и съавтор на наскоро публикувания доклад „Power of the Place”, в долината вече са изградени поне 13 000 акра (5261 хектара) соларни ферми.

Докладът обсъжда 61 сценария за постигане на климатичните цели в Калифорния. Едно от неговите най-важни заключения е, че преходът от изкопаеми горива към чиста енергия става все по-скъп.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *