Земеделието у нас щяло да спечели от Трансатлантическото споразумение между САЩ и ЕС

~Земеделието в България може да спечели от Трансатлантическото споразумение за свободна търговия между САЩ и ЕС (ТПТИ). Това смята Божидар Иванов от Института за аграрна икономика. По неговите думи подобен договор ще стимулира износа на т.нар. „нишови“ продукти със специфични характеристики като тютюн и саламурено сирене.

По неговите думи обаче ТПТИ ще създаде проблеми за браншовете, които се борят със структурни проблеми.

“Основните проблемни области са в секторите „Мляко“, „Месо“, „Вина“, където американското земеделие показва по-добри показатели и по-добра ефективност, по-висока конкурентоспособност”, обяснява експертът, цитиран от БНР.

Междувременно от Брюксел искат от държавите-членки на ЕС да предприемат действия към популяризиране на споразумението. Според еврокомисарят по търговията Сесилия Малстрьом те трябва да покажат повече управленска воля, за да убедят своите граждани за ползите от спорния договор за свободна търговия.

В края на април нови протести посрещнаха деветият поред кръг от преговорите за ТПТИ. Тогава десетки хиляди европейски граждани изразиха недоволството си срещу готвения договор. Преговорите между двете страни са насрочени за понеделник.

На протест излязоха жители на Брюксел, Мадрид, Хелзинки, Варшава и Прага, но най-многобройни бяха протестиращите в Германия. Противниците на пакта проведоха над двеста демонстрации само за два дни в страната. Освен това немците събраха повече от 1,700 млн. подписа против пакта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *