Земеделските земи в Румъния – хит на пазара

„Румъния – отново Ел Дорадо: чуждестранни инвестиционни фондове се тълпят да купуват земеделски земи“, пише румънският вестник „Економика“ и допълва, че анализатори на пазара на недвижимостите твърдят, че чужденци, но най-вече инвестиционни фондове, продължават да се интересуват от закупуване на земеделски земи в Румъния. Това е сфера, където финансовата криза не е оставила следи и ако в
другите сегменти на пазара на недвижимостите цените се сгромолясаха, а инвестициите бяха блокирани, то сделките със земеделски земи се правят при все по-увеличаващи се цени, допълва изданието.
„Периодът на рецесия не повлия отрицателно на цените на земеделските имоти. Напротив, цените нараснаха двойно спрямо последните месеци на 2008 година и освен нарастване на цените имаше и нарастване на интереса“, казва консултантът Флавиус Поп и допълва, че по данни на компанията му в момента около един милион хектара земеделска земя е собственост на румънски компании с чуждестранни акционери. С плодородната си почва и подходящ климат Румъния е интересна за чуждите инвеститори и заради по-ниските цени на земята в сравнение с останалата част на Европа. В Западна Европа например цената на един хектар надхвърля доста сумата от 10 000 евро. В Англия и Белгия цената на хектар земеделска земя е 24 000 евро, в Италия – между 15000 и 16000 евро, а в Дания цената може да стигне и 30 000 евро. В Румъния най-високите цени са около 3600 евро за хектар, а основните проблеми, които затрудняват продажбите, са раздробените на малки части парцели, липсата на ясни документи за собственост и липсата на кадастър.
„Вече никой не си плаща вноските по кредитите“, пише румънският вестник „Ромъния либера“ и допълва, че просрочените задължения по кредити, отпуснати от банки, са нараснали през юни спрямо май с 232 милиона леи, достигайки 33, 422 милиарда леи, показват данните на Националната банка на Румъния. Паричните задължения на фирми, намиращи се в несъстоятелност, представляват 20 процента от брутния вътрешен продукт, близо 25 милиарда евро, пише още изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *