Земеделците ще получат 336 млн. евро в кампанията за директни плащания за площ

Българските земеделци ще получат 336 млн. евро в рамките на кампанията за директни плащания за площ за 2010 година. Приемът на заявления ще се извършва от днес до 15 май в общинските служби по земеделие.
За да получат субсидии, земеделците трябва да поддържат в добро състояние нивите си. Допустими за подпомагане са обработваемите ниви, пасищата и ливадите, земите, заети с постоянни култури и семейните градини. Право на подпомагане имат земеделците, които притежават поне половин хектар трайни насъждения или един хектар от всички останали земеделски площи. Крайният срок е 15 май, но от Фонд „Земеделие” уточняват, че стопаните, които подадат заявленията си между 15 май и 9 юни, няма да бъдат изключени от подпомагане, но ще получат 1% санкция за всеки ден закъснение.
Тази година ще се прилагат шест нови схеми: за тютюн, за крави с бозаещи телета, за говеда, както и за производство на мляко в икономически уязвими ферми, необлагодетелствани райони и нитратно уязвими зони.
Бюджетът за национални доплащания за тази година е в размер на 300 млн. лв. До 20 април ще се приемат документите за компенсация на стопаните, които са претърпели загуба от сушата и градушката през миналата година. Статистиката сочи, че през 2009 г. засегнатите площи са 51 000 декара, а за обезщетяване са осигурени 1 700 000 лв.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *