Зимният туризъм – единствен вариант за развитие на планинските общини

Зимният туризъм е единственият вариант за развитие на част от планинските общини на България, каза в предаването “Седмицата” на Дарик радио зам.-министърът на икономиката и туризма Бранимир Ботев.

“Ние сме четвъртата зимна дестинация за европейските пазари и най-бързоразвиващият се зимен пазар в Европа”, коментира Ботев, като изтъкна, че има огромен интерес към България, включително и на инвеститори от различни страни.

Огромната част от инвестиционните намерения са към планински, балнео и спа туризъм, допълни Ботев. “В момента световната тенденция е за развитие на планински туризъм, което е добре дошло в България. Става въпрос не само за ски туризъм, а за “зелен” туризъм. България има всички дадености, имаме прекрасна база, която може да се ползва в “мъртвия” сезон”, допълни той.

По думите му трябва обществото, политиците, еколозите и архитектите да излязат с единна визия за развитие на туризма в планинските райони, за да се оползотвори потенциала на страната. “Спорът за един лифт е смешен на фона на огромния инвеститорски интерес към България и потенциала за развитие”, изтъкна той.

“Не знам друга страна, в която при всеки опит да се направи връзката природа-туризъм-спорт, да се направи нещо, той да бъде посрещан на нож. Тъжното е, че често не успяваме достатъчно добре да излъчим послание, че България е единна и всички искаме това да се случи, за да може България да реализира потенциала си”, каза зам.-министърът.

“Когато имаме единна платформа и визия и това ни обедини, нещата лесно ще бъдат преодолени”, коментира още той и даде пример с Доломитите – природно наследство, защитено от ЮНЕСКО, в близост до което има 13 международни ски писти и над 640 лифта.

Бранимир Ботев подчерта, че се засилва интересът към българските зимни курорти. Той изтъкна, че силно са се увеличили и посещенията на турски туристи в ски курортите в България.

Ботев допълни, че се работи по механизъм за издаване на многократни визи за руските туристи. “Не можем да създадем собствени правила, но можем да прилагаме европейските по-гъвкаво”, коментира той.

Предстои и откриването на първата консулска служба, изградена чрез публично-частно партньорство, в Екатеринбург, като ще има и други подобни служби.

Ограничението за сервиране на домашна храна в селските къщи за гости Ботев определи като “тежко безумие”. “Голяма част от туристите това търсят, хубавата домашна храна и директния контакт със собствениците. Така сме си построили грешно административните процедури, че излишно фаворизираме големите търговски вериги, които не предлагат български продукти. Имаме изградена стратегия с Министерството на земеделието и храните, имаме пълно разбиране от тяхна страна, съвсем скоро ще стане ясно това, което се опитваме да правим. Да влязат домашните продукти в туристическите обекти”, каза още зам.-министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *