Златна монета „Екзарх Антим I“ пуска БНБ

Златна възпоменателна монета „Екзарх Антим I“ пуска в обращение Българската народна банка, съобщиха от пресцентъра на централния трезор.

Златната монета ще е в обращение от 5 декември 2016 година.Тя ще се продава на касите на БНБ за 950 (деветстотин и петдесет) лева. Монетата е с номинална стойност 100 лева. Изработена е от злато, проба 999/1000. Теглото й е 8.64 грама, а тиражът – 2000 броя.

На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879″ върху лентата, а околовръст – надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“ , номиналната стойност „100 ЛЕВА“ и годината на емисията „2016“. На обратната страна на монетата има изображение на Екзарх Антим I, отгоре стои надпис „ЕКЗАРХ АНТИМ I“, а вдясно са изписани годините на раждането и смъртта му. Автор на художествения проект е Пламен Чернев.

На 25 юни 2015 година Управителният съвет на Българската народна банка прие „Програма за отсичане на възпоменателни монети и отпечатване на банкноти през 2016 година”, както и предварителна програма за периода 2017 – 2018 г. На 10 март бе отчетено пускането на сребърна монета на стойност 10 лева „140 години от Априлското въстание“, която беше от серията „Исторически“. От серията „Български творци“ беше следващата възпоменателна монета – „150 години от рождението на Пенчо Славейков“, купюр от 2 лева, медна, през месец април. Следващата бе през юни – „150 години от първата българска ж.п.линия“, сребърна, купюр от 10 лева. След тази на Екзарх Антим Първи, която се пуска в обращение на 5 декември, то в средата на месеца е предвидена  и „Св. Климент Охридски“ – сребърна с нанесено частично златно покритие и купюр от 10 лева.

Програмата предвижда през следващата година в различните серии да се секат монети за 140 г. от рождението на Елин Пелин, 150 г. от построяването на моста край Бяла на Колю Фичето, Хан Тервел, Благовещение, Рилски манастир, Цар Иван Асен Втори, Старият бряст в Сливен, 140 години от Освобождението на България, Първо българско председателство на Съвета на ЕС, Свети Първомъченик Стефан. Само монетата, посветена на рождението на певеца на българското село Елин Пелин ще бъде изсечена от мед, останалите са от благородни метали – сребро и злато, както и с частични покрития.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *