Златна треска застрашава природата и туризма на Балканите

Плановете на минни компании да търсят злато в Румъния и Гърция срещнат сериозна съпротива, като учени и природозащитници подчертават, че рисковете са много повече от ползите.
В Румъния канадските фирми „Гейбриъл Рисорсис” и „Елдорадо Голд”, както и казахстанската „Сат & Къмпъни”, се надяват да започнат да копаят през 2016 година.

В Гърция „Елдорадо Голд” има подобни планове за две находища на полуостров Халкидики, предаде АФП, цитирана от „Фокус“.

Докато компаниите обещават хиляди работни места и инвестиции в размер на милиарди долари в двете икономики, анализатори и опоненти изтъкват, че мините ще бележат дълбоко живописните региони, ще прогонят туристите и ще сложи край на местните общности.

„Гейбриъл Рисорсис”, която притежава 80-процентен дял от „Роша Монтана Голд Корпорейшън”, планира да започне най-голямата в Европа открита мина в трансилванското село Роша Монтана.

Без предишен опит в минното дело, компанията планира да извлича 300 тона злато, използвайки 12 000 тона цианид годишно. Тя обещава и множество изгоди за румънската икономика, включително 2300 работни места в строителната фаза и до 900 позиции по време на 16-те години на експлоатация.

Проектозакон, приет миналия месец от правителството, който позволява на компанията да заобиколи закона, стана катализатор за големи протести. Няколко хиляди души протестираха в началото на месеца в Румъния срещу канадски проект за добив на злато. Над 3 хил. демонстранти тогава скандираха лозунги срещу плана.

Активисти за опазване на околната среда и археолози предупреждават за сериозни рискове от замърсяване и необратими щети върху уникалните минни галерии от римско време.

Протести има и в Гърция. В много градчета на Халкидики се разпространяват брошури, в които се предупреждава за опасността за природата и туризма от добива на злато.

Златно находище в Босна

Жителите на село Стригова в босненската Република Сръбска твърдят, че от петметров изкоп в местната рекичка са извадили един тон качествен златоносен камък, предаде Танюг, на която се позова БТА. Следващата седмица в селото ще пристигне богатият китайски инвеститор Доналд Дан Хун, който притежава златна мина в Китай, за да разгледа находището.

През март село Стригова бе обхванато от истинска златна треска, след като на брега на селската река бе открито злато. За две седмици там се стекоха златотърсачи от цяла Босна, но по-голямо количество от скъпоценния метал не бе открито.

Сега обаче местните жители с помощта на строителна машина изкопали в средата на реката дупка, широка един метър и дълбока 5 метра, от която извадили далеч по-богат на златни жилки камък. Селяните се надяват китайският инвеститор да прояви интерес за разработване на находището, след като види проби от камъка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *