Златото задържа най-високото си ниво за 2015 г.

Цената на златото се намира на най-високото си ниво от близо месец, след като в петък бяха представени разочароващи данни за трудовия пазар в САЩ. Според експерти изненадващият спад в почасовото заплащане отвъд Океана

Златните фючърси с доставка през февруари се установиха на ниво от 1 216,10 долара за тройунция в петък, след като малко по-рано през търговията достигнаха най-високото си ниво от 15 декември – 1 224,00 долара за тройунция.

По този начин жълтият метал отчете поскъпване от 2,45 на сто за изминалата седмица – най-значителният седмичен ръст от четири седмици.

Междувременно сребърните контракти с доставка през март затвориха изминалата седмица на ниво от 16,41 долара за тройунция.

За седмицата мартенските фючърси добавиха общо 3,96%.

Икономиката на САЩ е създала значително по-малко работни места от очакваното през последния месец на 2014 г., показаха данните на Бюрото за трудова статистика.

Заетостта извън американския селскостопански сектор се е увеличила с 252 000 през декември, което е спад спрямо ревизираните в посока нагоре 353 000 в предходния месец.

Въпреки спада измерителят отчете своя 11-ти пореден месец над границата от 200 000, потвърждавайки, че икономическото възстановяване на САЩ е стабилно.

Същевременно безработицата в Щатите отстъпи леко до 5,6%, отчитайки най-ниския си резултат от юни 2008 г. Пазарните участници предвиждаха по-лек спад до 5,7%.

Бюрото за трудова статистика публикува и осреднените данни за почасовите доходи, които се свиха с 0,2% на месечна база и нараснаха с 1,7% на годишна. Месец по-рано бяха отчетени покачвания от съответно 0,2% и 1,9 на сто.

Разочароващите данни подтикнаха инвеститорите да изтеглят част от доверието си от долара, което от своя страна направи деноминираният в зелените пари жълт метал по-достъпен за притежателите на други валути.

Златото загуби малко под 2% през 2014 г. на фона на индикациите за засилване на икономическото възстановяване на САЩ, които засилиха спекулациите, че Фед ще започне повишаване на лихвените проценти по-рано и по-бързо, отколкото се смяташе досега.

Очакванията за по-високи лихвени проценти се считат за мечи сигнал за златото, тъй като това ще засиликонкуренцията на благородния метал с лихвоносните активи, като например държавните ценни книжа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *