Златото започва декември с ново отстъпление

Цената на златото започва последния месец на годината така, както завърши и предходния – с понижение. Въпреки поскъпването си с малко над процент в петък, фючърсите върху благородния метал записаха най-лошия си ноември от 1978 г. насам.

Котировките се смъкнаха с 5,4% през миналия месец с оглед на продължаващите сигнали, че Фед ще започне да изтънява скоро стимулите.

Търгуваните в Ню Йорк фючърси върху златото с доставка през февруари поскъпнаха с 1,01% в петък, затваряйки седмицата при 1 250,40 долара за тройунция. В четвъртък редовна сесия нямаше заради честването на Деня на благодарността. Ден по-рано контрактите поевтиняха с 0,29% до 1 237,90 долара за тройунция.

Новият месец пък започва с отстъпление на цената 0,35% до 1 246 долара за тройунция.

Мечите настроения спрямо благородния метал се засилиха в последните седмици, след като през октомври щатската централна банка отправи сигнал към пазарите за плановете си за намали 85-милиардните месечни стимули, ако икономиката продължи да се подобрява.

Цената на благородния метал падна с около 26% през тази година, насочвайки се към първата си годишна загуба от 13 години насам.

Междувременно среброто с доставка през март поскъпна с 1,78% по-висока в петък, затваряйки търговията при 20,03 долара за тройунция.

Сесия по-рано, в сряда, цената на метала отстъпи с 1,06% до 19,68 долара за тройунция.

На седмична база контрактите с доставка през март поскъпнаха с 0,84 на сто. Въпреки това стойността се смъкна с 8,8% през ноември, отбелязвайки най-значителния месечен спад от юни.

Фючърсите върху медта с доставка през март добавиха 0,45% до 3,205 долара за паунд на фона на очакванията за повишено търсене от Китай.

В сряда медните контракти изгубиха 0,89%, установявайки се на ниво от 3,190 долара за паунд. На седмична база отстъплението пък бе 0,28%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *