Златото изгуби 1% падайки под 1300 долара за тройунция

Цената на златото падна с 1% във вторник, достигайки стойност под 1300 долара за тройунция, след като инвеститорите в кюлчета се фокусираха върху доклада за паричната политика на Фед, показващ, че централната банка е готова да приключи програмата си за изкупуване на облигации през октомври.

Златото записа най- голямата си двудневна загуба от 1 октомври насам, като от началото на седмицата до сега изгуби 3,5%. Металът за кратко поскъпна, след като председателят на Фед, Джанет Йелън, заяви пред Сенатската комисия, че пазарът на труда в САЩ е далеч от здрав и сигнализира, че Фед ще задържи паричната политика облекчена, докато данните за наемането и заплащането не покажат, че ефектите от финансовата криза са „напълно изчезнали“.

В съпътстващия доклад, обаче, от Фед заявиха, че балансът на банката ще достигне връхната си точка на 4.5 трлн. долара, когато приключи програмата й за изкупуване на облигации през октомври- което е в съответствие с графика, обявен от политиците на Фед.

Спот цените изгубиха 1% до 1296.48 долара за тройунция, като преди това достигнаха най- ниската си точка от 19 юни насам на 1291.70 долара.

Загубите на метала се ускориха по време на късната сутрешна нюйоркска търговия, когато цените паднаха под ключовите 1300 долара за пръв път от почти един месец, докато доларовият индекс започна да нараства.

Изглежда златото намери техническа подкрепа и се оттласна от 50- дневната пълзяща средна в близост до 1292 долара за тройунция.

Кюлчетата продължиха загубите си от понеделник, когато реализираха най- големия си еднодневен спад от декември насам, след като избледняващите страхове за банковия сектор на Португалия принудиха инвеститорите да приберат печалбите си, задействайки стоп- лос ордери.

Американските фючърси върху злато с доставка през август поевтиняха с 9.60 долара до 1297.10 долара за тройунция, като обемът на търговията беше около 30% над 30- дневната пълзяща средна.

Металът реализира три последователни седмици на печалби, достигайки почти 4- месечен връх на 1345 долара на 10 юли, благодарение на засиленото купуване след проблемите в банковия сектор в периферията на еврозоната.

Инвестиционното търсене подкрепи цената на метала, като притежанията на SPDR Gold Trust, най- големият публично търгуван фонд, базиран на злато в света, нараснаха с 8.86 тона до 808.73 тона в понеделник.

Сред останалите благородни метали платината изгуби 0,6% до 1478.50 долара за тройунция, паладият изгуби 0,4% до 864.08 долара за тройунция, а среброто падна с 0,8% до 20.72 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *