Златото изкачи триседмичен връх

Цената на контрактите върху златото нарасна до най-високото си ниво от три седмици в петък, след като инвеститорите продължиха да следят геополитическите събития в Украйна и Ирак.

Жълтият метал с доставка през декември се повиши до сесиен връх от 1 324,30 долара за тройунция – най-високото равнище от 18 юли, преди да се установи при 1 311 долара за тройунция към края на търговията, отстъпвайки с 0,11% за деня.

Ден по-рано златото добави 0,33% до 1 312,50 долара за тройунция. На седмична база цената на актива нарасна с 1,23%, отбелязвайки първия си седмичен ръст от четири седмици.

Апетитът за сигурни убежища отслабна в петък след новината, че Русия е прекратила военните си учения в близост до границата в Украйна, облекчавайки опасенията за осъществяване на инвазия.

НАТО предупреди по-рано през седмицата, че Русия е разположила около 20 000 свои войници на украинската граница, подготвяйки евентуална инвазия.

Също в петък президентът на САЩ Барак Обама разреши осъществяването на въздушни удари в Ирак, целящи спирането на сунитския бунт там, които застрашава цивилните иракчани и американските военни.

Израел пък посочи, че Хамас е нарушил 72-часовото примирие и възобнови огъня в Ивицата Газа в петък.

Златото често е разглеждано като инвестиционен рай по време на засилени геополитически несигурности, каквито наблюдаваме в последните месеци.

Данните на Комисията по търговия с фючърси на САЩ(Commodity Futures Trading Commission – CFTC) индикираха, че хедж фондовете са намалили бичите си залози в петролни контракти през седмицата, която приключи на 5 август. Нетните залози достигнаха 104 111 договора в сравнение с 122 092 в предходната седмица.

Същевременно цената на среброто с доставка през септември изтри 0,25% в петък, спадайки под 20 долара за тройунция – до 19,94 долара.

На седмична база сребърните фючърси поевтиняха с 2,11%, отбелязвайки четвърти пореден седмичен спад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *