Златото изтри всичко натрупано от началото на годината

Цената на златото спадна до най-ниското си ниво от повече от три месеца в края на миналата седмица, след като данните за заетостта в САЩ повишиха очакванията, че Федералният резерв ще започне повишаване на лихвените равнища по-рано от очакваното.

Златните фючърси с доставка през април пропаднаха до дневно дъно от 1 162,90 долара за тройунция – невиждано от 1 декември 2014 г. ниво, преди да затвори сесията при 1 164,30 долара, изтривайки 2,67%. Понижението се оказа и най-голямото в рамките на един ден от декември 2013 г. насам и помогна на жълтия метал да изтрие цялата си печалба, натрупана досега през тази година.

За седмицата златото поевтиня с 4,02% – най-сериозният седмичен спад от края на октомври 2014 г.

Министерството на труда съобщи, че икономиката на САЩ е добавила 295 000 нови работни места през февруари – много повече от прогнозата на икономистите за 240 000. Равнището на безработицата пък отстъпи до 5,5% от 5,7% през януари, което е най-ниското ниво от май 2008 г.

Положителният доклад за работните места подхрани очакванията, че Федералният резерв ще започне повишаване на лихвените проценти още през юни. Очакванията за по-високи лихви се считат за мечи знак за златото, тъй като деноминираният в щатски долар благороден метал би се превърнал в по-малко достъпен за притежателите на други валути.

Доларовият индекс ICE, който измерва силата на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути, скочи с 1,39% до 97,74 пункта в петък – най-високото равнище от септември 2003 г.

Междувременно еврото потъна до 11-годишно дъно спрямо долара, след като Европейската централна банка потвърди, че започва изкупуването на държавни облигации от еврозоната от 9 март. Месечните покупки на активи ще възлизат на до 60 млрд. евро и се очаква да продължат до септември 2016 г.

Сребърните фючърси с доставка през май пък поевтиняха с 2,17%, в петък и се установи при 15,80 долара за тройунция към края на търговията. Цената докосна дневно дъно от 15,74 долара – най-ниското ниво от 5 януари.
За седмицата цената на майските сребърни фючърси спадна с 4,54%.

Междувременно медта с доставка през май спадна с 1,64% в петък до 2,609 долара за паунд – най-ниското равнище от 24 февруари. За седмицата червеният метал отстъпи с 3,08% на фона на продължаващите опасения за състоянието на икономиката на Китай – най-големият консуматор на суровината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *