Златото изтри 2% и приближи отново 1 200 долара

След силния ръст през по-миналата седмица цената на златото отчете значителен спад в изминалите пет търговски сесии на фона на възстановяването на долара.

Фючърсите върху жълтия метал поевтиняха с 1,74% през миналата седмица и затвориха при цена от 1 204 долара за тройунция в петък. Седмица по-рано активът приключи търговията при 1 223,90 долара за тройунция, постигайки най-големия си седмичен ръст от средата на януари.

Стойността на златото достигна своя седмичен и тримесечен връх от 1 232 долара за тройунция в понеделник, a седмичният минимум от 1 200,80 долара за тройунция бе отчетен в четвъртък.

Що се отнася до дневното движение, металът поскъпна леко с 0,05% (0,60 долара за тройунция) в понеделник, само за да спадне с 1,49% (18,20 долара за тройунция) във вторник. Цената се покачи с 0,32% (3,90 долара за тройунция) в сряда и отстъпи с 0,58% (7 долара за тройунция) в четвъртък. Спадът бе минимално удължен в петък, когато активът поевтиня с 0,01%.

Водещата през седмицата бе ситуацията около бъдещето на лихвените проценти в САЩ, като фокусът бе насочен както към изявленията на членове на Федералната комисия за открития пазар (Federal Open Market Committee – FOMC), така и към макроданните от страната. Чувството, че първото увеличение на ставките от близо едно десетилетие може да дойде по някое време тази година дава на инвеститоритe в злато причина да направят пауза. По-високите лихви намаляват привлекателността на жълтия метал, което отдръпва интереса към него.

Въпреки това някои икономисти посочват, че централната банка на САЩ ще изчака с корекцията си на лихвените нива до следващата година. „Има още време през 2015 г., но аз не виждам възможност за по-високи лихви най-малко до четвъртото тримесечие, ако не и през 2016 г“, казва Aдам Кос, президент на Libertas Wealth Management Group, цитиран от WBP Online.

Спадът на цената на златото съвпадна с възстановяването на щатския долар, което допълнително я поставя под натиск. Доларовият индекс ICE, който следи представянето на зелените пари спрямо кошница от шест други основни валути, стартира седмицата около нивото от 94,20 пункта, за да затвори над 95,60 пункта в петък – най-високото равнище от края на април.

Допълнителен натиск върху метала оказа забавянето на търсенето в Азия с оглед на доброто представяне на фондовия пазар на континента, най-вече в Китай. Търсенето в Индия също остана слабо, като според анализатори е малко вероятно да се покачи през летните месеци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *