Златото и среброто поевтиняха

Златото изгуби повече от 1%, достигайки 1200 долара за тройунция, а среброто достигна най- ниското си ниво за последните 4- и половина години в четвъртък, след публикуването на силните данни за икономическия растеж на САЩ, които допълнително засилиха опасенията, че от Фед може скоро да повишат лихвените проценти.

По- малкият търговски дефицит и нарасналите разходи за отбрана на САЩ стимулираха растежа през третото тримесечие, но вътрешното търсене спадна, намеквайки за загуба на инерция, показаха данните от Министерството на търговията.

Продажбите на златото продължиха и днес, следвайки оптимистичните коментари на Фед за икономиката на страната и решението на централната банка да прекрати програмата си за изкупуване на облигации.

Анализатори споделиха, че очакванията са, че Фед може би ще увеличи лихвените проценти по- рано от очакваното, което би оказало допълнителна подкрепа на долара и би засилило натиска върху цената на златото.

Спот цената на метала падна до 1195.70 долара за тройунция, достигайки 3- седмично дъно и реализирайки загуба за деня от 1,1%.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември поевтиняха с 26.30 долара до 1198.60 долара за тройунция при обем на търговията в съответствие с 30- дневната пълзяща средна.

В сряда централната банка до голяма степен пренебрегна пазарната волатилност, забавянето в Европа и слабите очаквания за инфлацията като фактори, които биха могли да ограничат прогреса към пълна заетост и достигането на инфлационните цели.

Печалбите на долара и данните, показващи слаб ценови натиск в Германия и Испания също се отразиха отрицателно върху благородните метали.

Като измерител на инвеститорските нагласи, от най- големият публично търгуван фонд, базиран на злато, в света, SPDR Gold Trust, заявиха, че запасите им са спаднали с 1.2 тона до 742.40 тона в сряда, достигайки 6- годишно дъно.

Миналата седмица от фонда докладваха най- голямото седмично понижение на запасите си за тази година, подкопавайки възможностите за каквото и да е поскъпване на златото.

Среброто изгуби 3,7%, достигайки 16.41 долара за тройунция в четвъртък, след като преди това бе достигнало най- ниското си ниво от март 2010 на 16.30 долара.

Спот платината изгуби 1,2% до 1239 долара за тройунция, докато спот паладият се понижи с 1,6% до 777.25 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *