Златото може да помогне на Европа

Въпросът задава петъчния вестник Today’s Zaman, като изводът, до който стига е, че златото няма да спаси затъналите в дългове европейски държави, но може да помогне. В момента Португалия, Гърция и Испания държат повече от 750 тона злато. Количеството се равнява на 17% от добива за 2010 година. Нито изброените държави, нито останалите държави-прасета, както ги наричат заеднос Ирландия и Италия, не са посегнали на златото си, за да обслужат част от тези дългове.
В същото това време цената на златото се е устремила към рекордната стойност от $ 2 000 за тройунция. Неотдавна германският политик Франк Шьофлер заяви, че Португалия трябва да продаде част от златото си. Но зад този негов призив проличава известно неразбиране за това какво точно представляват тези златни резерви за всяка една от цитираните държави. Те не са активи, с които правителствата могат да разполагат. Това са валутните резерви, които се държат от мениджърите на централните банки. Тези резерви се държат настрана, за да послужат за специални цели, основно, за да бъде защитена силата на местната валута. И ако златото не може да бъде продавано току-така, то не може ли да се помисли за друг вариант, при който то да започне да работи в помощ на затъналите в дългове държави?
Според Today’s Zaman такъв вариант е емитирането на ценни книжа, кито са физически обвързани с наличното злато в трезорите на тези държави. Общо държавите от PIIGS държат 3 233 тона злато за € 132 млрд. Общите им задължения са за € 3 289 млрд. Ако само Португалия продаде своите 382.5 тона злато, тя ще прибере € 14.9 млрд., което е по-малко от една пета от спасителния пакет, който Европейският съюз й подготви.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *