Златото не спадна много въпреки старта на намаление на стимулите на Фед

Златото се възстанови незначително днес след загубите вчера, които дойдоха заради решението на Федералния резерв да намали стимулите, което сигнализира, че инвеститорите може би вече са калкулирали промяната.

Реакцията на златото към редукцията на покупките на облигации от Фед показа също, че е малко вероятно метала да задълбочи обезценката си, която тази година е в размер на 27% и е първи годишен спад за последните 13 години.

Мнозина очакваха Фед да започне намалението на стимулите от 85 милиарда месечно покупки на облигации едва през март, но една част не отхвърляха възможността това да стане през декември, тъй като икономическите данни от САЩ напоследък са доста силни. Спот цената днес нарасна до 1220 долара за тройунция. Според специалисти нива от 1200 долара вече са отразили намалението на стимулите. Поради тази причина при тяхното обявяване не последва голям спад.

Другите пазари реагираха изненадващо добре на решението на Фед като индексите на Уолстрийт удариха нови рекордни стойности, а азиатските индекси отчитаха рали през нощта. Доларът е над 104 йени за първи път след 2008година.

В сряда Фед намали месечните покупки на облигации с 10 милиарда долара до 75 милиарда долара, но намали страстите на пазара като сигнализира, че лихвите ще останат на ниски нива по-дълго отколкото преди обещаваше централната банка. Златото получаваше подкрепа от стимулите на Фед, тъй като покупките на облигации увеличаваха сигурността срещу инфлацията, която то предлагаше. Тази година метала удари няколко пъти многогодишни дъна или заради силни данни от САЩ или заради спекулациите за намалението на стимулите. Късите позиции на спекулантите във фючърсите и опциите на златото са близо до седем и половина годишен връх, а активите на най-големите фондове за търговия със злато са на най-ниски нива за последните четири и половина години, което показва, че инвеститорите вече са били подготвени за редукцията на стимулите.

От тук натаетък едва ли ще има голям ентусиазъм за покачване на цената, но е налице също и добра подкрепа при текущите нива. Настроенията все още остават слаби и спад под 1210 долара може да задейства стоп ордери, което да доведе до понижение към дъното от тази година на 1180 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *