Златото остава в подножието на 1 300 долара

Контрактите върху златото остават в подножието на ключовата граница от 1 300 долара за тройунция след минималното поскъпване през миналата седмица. Слабото покачване дойде въпреки спада в петък, породен от по-добрите от очакваното данни за продажбите на нови жилища в САЩ.

Златото с доставка през юни приключи петъчната сесия с понижение от 0,25% до 1 291,70 долара за тройунция. За седмицата обаче жълтият метал напредна с 0,31% на фона на продължаващото напрежение между Русия и Украйна.

Министерството на търговията съобщи, че продажбите на нови жилища са нараснали повече от очакваното – с 6,4% до 433 000 през април. Анализаторите очакваха ръст от 425 000.

Позитивните данни подсилиха доларовия индекс, който следи представянето на зелените пари спрямо кошница от шест други основни валути, до 6-седмичния връх от 80,49 пункта. Впоследствие измерителят отстъпи леко до 80,42 пункта.

По-силният щатски долар обикновено тежи върху представянето на златото, тъй като прави деноминирания в долари метал по-скъп за притежателите на други валути.

Инвеститорите продължиха да наблюдават отблизо развитието на ситуацията, свързана с изборите в Украйна. Кризата в Източна Европа традиционно подкрепя търсенето на възприемания като сигурно убежище ценен метал.

Същевременно среброто с доставка през юли поевтиняха с 0,52 на сто до 19,41 долара за тройунция в петък. Въпреки спада сребърните контракти с доставка през юли поскъпнаха с 0,46 на сто спрямо седмица по-рано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *