Златото пада заради опасения от повишение на лихвите

Златото слезе днес, а инвеститорите продължават да се опасяват от възможността за по-ранно от очакваното повишение на американските лихви. Паладиумът се търгува близо до 13-годишен връх заради опасенията за доставките.

Спот цената слезе минимално на 1317 долара за тройунция след липса на промяна в предишната сесия. Силният доклад за заетостта в САЩ от миналата седмица увеличи спекулациите, че Федералния резерв може да увеличи по-скоро лихвите заради солидното икономическо възстановяване. Повишение на лихвите би окуражило инвеститорите да оттеглят парите си от активи, които не носят лихвир какъвто например е златото.

Физическото търсене от основния потребител на метала Азия остава слабо заради покачването на цената над 1300 долара. Мнозина изчакват спад на цената преди да направят каквато и да е покупка.

Междувременно жълтия метал привлича известни покупки търсещи сигурност заради геополитическото напрежение в Близкия изток и Украйна. Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust нараснаха вчера с 1.8 тона до 798.19 тона злато.

Паладиумът се търгува близо до вчерашния 13-годишен връх от 868.50 долара за тройунция. Металът, който се използва в производството на катализатори, получи подкрепа от данни през миналата седмица, че продажбите на автомобили в САЩ са нараснали през юни до 8 годишен връх. Опасенията за доставките от основния производител ЮАР също помагат.

Световните борсови индекси се понижиха в понеделник след изненадващия спад на индустриалното производство в Германия, който поля със студен душ ралито довело много индекси до рекордни стойности през миналата седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *