Златото поевтиня с близо 5% през миналата седмица

Контрактите върху златото бяха подложени на масирани разпродажби през миналата седмица, след като Федералният резерв на САЩ призна, че състоянието на пазара на труда е гарант за твърдия възходящ курс на възстановяването. Положителната оценка за най-голямата икономика в света ограничи търсенето на инвестиционни убежища, като каквото продължава да е възприеман жълтият метал.

Цената на златото с доставка през декември спадна с 4,7% към момента на затваряне на сесия в петък до 1 173,30 долара за тройунция. По този начин активът поевтиня под психологическата граница от 1 200 долара за първи път от края на септември. В края на предходната седмица стойността достигна 1 228,80 долара за тройунция.

Цената на контрактите достигна седмичен връх от 1 234,40 долара за тройунция във вторник, а дъното от 1 160,20 долара бе в петък.

Що се отнася до дневните изменения, цената на метала варираше през по-голямата част от седмицата. Стойността отстъпи с 0,49% в понеделник, само за да се покачи с 0,37% във вторник.

В сряда – деня, когато Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) приключи октомврийското си заседание, жълтият метал поевтиня с 1,21%. Суровината поевтиня с още 1,28% в четвъртък, а пропадането продължи и през следващия ден – петък, когато активът изтри 2,11% от стойността си.

Най-голямата движеща сила за изменението на цената на златото безспорно бе FOMC, която реши да прекрати изцяло своята програма за изкупуване на активи. Основната причина за умерения оптимизъм на Фед бе състоянието на американската икономика. Въпреки всичко институцията не пожела да разкрие кога планира да предприеме и дългоочакваното покачване на лихвените ставки.

Фед повтори обещанието си да запази лихвените проценти близо до нулата за „значителен период от време“, базирайки решението си на положителните сигнали от американския пазар на труда и постепенното намаляване на свободния капацитет в икономиката.

Американската централна банка все пак добави нов параграф в края на становището си, в който анализира периода след количествените улеснения. Според институцията покачването на лихвите ще дойде по-рано, ако напредъкът по целите се случи по-бързо от очакваното. От друга страна декларацията посочи, че Фед ще забави началото на политиката на затягане, ако същият този напредък се забави.

Това означава, че ако икономиката се развива по план моментът за повдигане на равнището на лихвите по федералните фондове остава юни 2015 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *