Златото поевтиня с 3% на седмична база

Фючърсите върху златото поевтиняха до 3-месечно дъно в петък на фона на очакванията, че американските законодатели ще постигнат споразумение за покачване на дълговия лимит преди 17 октомври. Подобряването на перспективите пред ситуацията в САЩ постави под натиск статута на златото като сигурно убежище за активите на инвестититорите.

Златните контракти с доставка през декември поевтиняха с 1,93% в петъчната сесия, за да затворят седмицата на ниво от 1 271,90 долара за тройунция. На седмична база жълтият метал изгуби 2,9%, записвайки втора поредна седмица на спад.

По-рано през деня стойността на търгувания на Нюйоркската борса метал отстъпи до 1 259,60 долара за тройунция – най-ниското равнище от 10 юли.

В петък представителите на републиканците и администрацията на президента Барак Обама започнаха втория ден от преговорите си за възобновяване на дейността на правителството и за временно повишаване на тавана на дълга за срок от шест седмици.

Законодателите трябва да одобрят покачване на дълговата граница преди 17 октомври, когато според данни на Министерството на финансите американската администрация ще изпадне в неплатежоспособност.

Същевременно инвеститорските погледи ще продължат да бъдат вперени и в бъдещето на програмата за изкупуване на активи на Федералния резерв. Загрижеността относно икономическите последици от кризата в САЩ подхранват очакванията, че централната банка ще продължи с мащабните си покупки на облигации и след срещата си на 29-30 октомври.

Публикуваните в петък данни показаха, че потребителското доверие в САЩ е паднало до най-ниското си равнище за последните девет месеца през октомври. Изготвяният от Мичиганския университет индекс на потребителското доверие отстъпи до 75,2 пункта от отчетените през септември 77,5 пункта. Очакванията на експертите пък бяха за резултат от 76,0 пункта.

Междувремено фючърсните договори върху среброто с доставка през декември поевтиняха с 2,91% в петъчната сесия, затваряйки седмицата на ниво от 21,25 долара на тройунция. На седмична база цената на благородния метал се смъкна с 2,29%, постигайки петата си поредна седмица на спад.

Медта с доставка през декември поскъпна с 0,63% до 3,26 долара за паунд. Въпреки печалбата в петъчната търговия стойността на червения метал намаля с 0,96% спрямо седмица по-рано на фона на безпокойството, че блокажът на правителството в САЩ ще създаде пречки пред икономическия растеж през четвъртото тримесечие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *