Златото показа сила след монетарните облекчения на ЕЦБ

Златото задържа вчерашните големи печалби и е на път да отчете ръст за седмицата след две седмици на спад. Покачването се осъществи след като ЕЦБ реши да стартира серия от мерки за увеличение на свежите пари в слабата икономика на еврозоната. Днес инвеститорите се въздържат да заемат големи позиции в очакване на доклада за заетостта в САЩ.

Спот цената днес е 1254 долара за тройунция след покачване в четвъртък, което беше най-голямото за последните три седмици. Така след 4-месечното дъно през седмицата в момента метала отчита ръст от 0.2% за седмицата.

ЕЦБ разкри вчера 4 годишна схема на стойност 400 милиарда евро, която ще има за цел да накара банките да отпуснат повече пари към бизнеса в еврозоната. ЕЦБ се ангажира да предприеме и нови мерки ако е необходимо, за да се избегне риска от дефлация. Банката припомни, че инфлацията е в опасната зона под 1% от октомври. Златото често се търси от пазара като средство за защита срещу инфлацията и забавящата се икономика.

На фондовите пазари щатските индекси Дау Джоунс и Стандард енд Пуърс завършиха с нови рекордни затваряния в четвъртък, след като ЕЦБ намали лихвите до рекордно ниски нива и пое ангажимент да предприеме и нови мерки ако е необходимо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *